Anadolu’nun farklı alanlara yönlendirilmiş yörelerinde perşembe günü akşamı yatsı namazının ardından (cuma gecesi) imam beyler sesli olarak îman ve nikâh yenilenmesini kapsayan cümleleri cemaatle birlikte tekrar etmektedirler. Bununla îman ve nikâh tazelenmiş olur mu?

Kimi camilerde perşembe günü akşamı imam efendi şu cümleleri her tarafta etmektedir: Ben, «Allah’tan diğer ilâh yoktur ve Muhammed O’nun elçisidir» sözlerini baştan söyleyerek îmanımı ve nikâhımı yenilemek istiyorum.»

Bu îman ve nikâh yenilemenin gayesi, bir haftalık zaman içinde eşlerin küfrü gerektiren bir laf ya da fiili olmuşsa her yerde önceki duruma gelmektir. Küfrü gerektiren durumlar ve akide bozukluğu rakam laf konusu olmaksızın nikâhı ortadan kaldırır. Îman yenilenince evlilerin nikâhlarını da yenilemeleri gerekir.

Ancak böyle bir toplu nikâh yenilemesinin netice doğurması için, daha evvelden kocanın eşinden yeni bir nikah için vekâlet almış olması ve cemaatin de bu konuda birbirine nikâh şahidi olduğunun bilincinde bulunması gereklidir. Günümüzde bu konuda asıldan uzaklaşılmış, cemaat tevbe ve istiğfar yanında nikâh duasını da düşünür olmuştur.

Günümüzde insanı inkâra sevk eden gazete, dergi, kitap ya da radyo ve televizyon programlarının etkisinde kalarak inkarcılığa düşmek, jurnal konuşmalarda İslâm’ın belli dikte ve yasaklarını tasasız tavırlar, bunun sonucunda ortaya meydana çıkan inanç bozuklukları böyle bir nikâh yenilemeyi zorunlu kılan sebeplerdendir. Nikâhın küfre düşme yoluyla ortadan kalkması boşama niteliğinde sayılmadığı için, boşama sayısında bir eksilme laf konusu olmaz.

İmam Ebû Hanîfe, Ebû Yûsuf ve Mâlik’e göre eşlerden birisi İslâm’ı terk etse nikâh akdi kendiliğinden ortadan kalkar. Bu konuda duruşma kararına gerek olmaz. Böyle bir durumda bayan cinsel temas olmuşsa mehrin tamamına yargı kazanır.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/cuma-geceleri-camilerde-nikah-tazelemenin-islamda-yeri-var-midir.html