Peygamber (s.a.v.) Efendimize Cuma günü salavat getirmenin birçok fazileti vardır. Çokça salevât-ı şerîfe getirmek, Rasûlullah (s.a.v.) Efendimize duyulan muhabbetin büyüklüğüne alâmettir.

Kur'ân ve hadislerin ışığında okuyabileceğiniz salavât-ı şerîfeler:

KUR'ÂN'DA SALÂVAT-I ŞERİFE

Cenâb-ı Hak şöyle buyurur:

“ hiç kuşkusuz Allah ve melekleri, Peygamber’e bolca salât ederler. Ey mü’minler, siz de O’na salevât getirin ve tam bir teslîmiyetle selâm verin!” (el-Ahzâb, 56)

Cenâb-ı Adalet ve sayılarını kendisinden başka kimsenin bilemediği melekleri, Peygamber Efendimiz’e sürekli salât etmektedirler. O hâlde biz de hayatımızın her ânında dâimâ Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’i hatırlamalı, O’na tam mânâsıyla teslîm olmalı ve çokça salât ü selâm göndermeliyiz.

DUADA NE DEK SALÂVAT GETİRMELİYİZ?

Übey bin Kâ‘b -radıyallâhu anh- şöyle anlatır:

Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’e:

“–Yâ Rasûlâllah! Ben Siz’e fazla salevât-ı şerîfe getiriyorum. Acaba bunu ne değin yapmam gerekir?” diye sordum.

“–Dilediğin kadar.” buyurdular.

“–Duâlarımın dörtte birini salevât-ı şerîfeye ayırsam uygun olur mu?” diye sordum.

“–Dilediğin kadarını ayır. Fakat daha fazla vakit ayırırsan senin için iyi olur.” buyurdular.

“–Öyleyse duâmın yarısını salevât-ı şerîfeye ayırayım!” dedim.

“–Dilediğin değin yap. Fakat daha fazla vakit ayırırsan senin için bahtı açık olur.” buyurdular. Ben tekrar:

“–Şu hâlde üçte ikisi yeter mi?” diye sordum.

“–İstediğin dek. Lakin artırırsan senin için şanslı olur.” buyurdular.

“–Öyleyse duâya ayırdığım zamanın hepsinde Sana salevât-ı şerîfe getirsem nasıl olur?” deyince:

“–O takdirde Allah Teâlâ, dünya ve âhirete âit tüm arzularını ihsân eyler ve günahlarını bağışlar!” buyurdular. (Tirmizî, Kıyâmet, 23/2457; Hâkim, II, 457/3578; Beyhakî, Şuab, III, 85/1418; Abdurrazzâk, II, 214)

Salât ü selâm öyle mühimdir ama Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şahsen kendisi de peygamberlik makâmına salât ü selâmda bulunmuştur. Bunu, Cenâb-ı Hakk’ın emrini gerçekleştirmek ve ümmetine misal almak için yapmıştır.[1]

Bir mü’min, Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’e salât ve selâm ederse Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ona daha güzeliyle[2] cevap verir. Bu da bir mü’mine mükâfât olarak yeter. Zira Peygamber Efendimiz’in duâsı Adalet katında makbûldür, reddedilmez.

CUMA GÜNÜ SALÂVAT GETİRMENİN ÖNEMİ

Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuşlardır:

“Bir kimse bana salât ü selâm getirdiği vakit, onun selâmına karşılık vermem için Allah Teâlâ rûhumu iâde eder.” (Ebû Dâvûd, Menâsik, 96)

“Kim kabrimin yanına bana salât ederse ben onu işitirim. Kim de uzaktan salât ederse o bana ulaştırılır.” (Beyhakî, Şuab, II, 215)

CUMA GÜNÜ SALAVAT GETİRMENİN FAZİLETİ

Bilhassa cuma günü salât ü selâm ile meşgul almak, fazla fazîletli bir ibadettir.

Ebu’d-Derdâ -radıyallâhu anh- anlatıyor:

Bir gün Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:

“–Cuma günü bana fazla salevât getirin! Zira o gün, meleklerin hazır ve şâhid olduğu bir gündür.[3] O gün bir birey bana salât ettiğinde onun salâtı mutlakâ bana arz edilir. Salevât getirmeyi bırakıncaya değin bu şart böyle devam eder.” buyurdular. Ben:

“–Vefâtınızdan sonra da mı?” diye sordum. Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:

“–Evet, vefâtımdan daha sonra da! Allah Teâlâ peygamberlerin vücutlarını yemeyi yeryüzüne haram kılmıştır. Allâh’ın Nebîsi hayattadır ve dâimâ rızıklandırılır.” buyurdular. (İbn-i Mâce, Cenâiz, 65. Bkz. Ebû Dâvûd, Salât 201/1047, Vitir 26)

Hazret-i Ali -radıyallâhu anh- bu hususta şöyle demiştir:

“Her kim cuma günü Peygamberimiz’e yüz kez salevât getirirse kıyâmet günü mahşer yerine yüzü fazla hoş ve nurlu olarak gelir. İnsanlar gıptayla, «Bu zât acaba hangi ameli işliyordu?» diye birbirlerine sorarlar.” (Beyhakî, Şuabu’l-Îmân, III, 212)

OLDUKÇA ÇOK SALAVAT GETİRMENİN ÖNEMİ

Oldukça Çok salevât-ı şerîfe getirmek, Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’e duyulan muhabbetin büyüklüğüne alâmettir. Bu da kişiyi sonuç olarak Allah Rasûlü’ne yaklaştırır. Nitekim hadîs-i şerîfte:

“Kıyâmet gününde insanların bana en yakın olanı, bana en çok salât ü selâm getirendir.” buyrulmuştur. (Tirmizî, Vitir, 21/484)

Cenâb-ı Hak, salât ü selâm getirenlerden râzı olur ve onlara böylece büyük lûtuf ve ihsanlarda bulunur ama târifi mümkün değildir. Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’e bir defa salât edene, Allah Teâlâ on kat acıma eder,[4] on hatâsını siler ve mertebesini on derece yükseltir.[5] Cebrâîl -aleyhisselâm- da bir kere salevât getirenin günahlarının affedilmesi için on defa istiğfâr eder, bir kere selâm gönderene de on kez selâm eder.[6]

SALAT-Ü SELAM GETİRMEK GÜNAHLARI YOK EDER

Cenâb-ı Yargı, bütün insanlığa rahmet olarak hediye ettiği Habîb-i Ekrem’ine aleyhinde bîgâne kalmamıza râzı olmaz. Bu sebeple Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’e salât ü selâm getirme hususunda pintilik edenler, Cennet’in yolunu şaşırırlar.7 Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz bu hususta şöyle buyurmuşlardır:

“Bir topluluk bir mecliste oturur da orada Allah Teâlâ Hazretleri’ni zikretmez ve Peygamber’lerine salevât getirmezlerse, bu yaptıkları büyük bir noksanlıktır ve kendileri için acı bir hasret ve nedâmet sebebi olur, bununla birlikte Allah göre bir cezâyı da adalet etmiş olurlar. Artık Allah Teâlâ dilerse onlara azâb eder, dilerse mağfiret eder.” (Tirmizî, Deavât, 8/3380)

Hazret-i Ebû Bekir Sıddîk -radıyallâhu anh- şöyle buyurur:

“Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e (ihlâsla) salevât getirmek; günahları, suyun ateşi söndürmesinden daha tez yok eder. Ona (muhabbetle) selâm göndermek, o kadar çok esir âzâd etmekten daha fazîletlidir. Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’i hoşuna gitmek ise canların özünden ve Allah yolunda kılıç vurmaktan daha üstündür.” (Hatîb el-Bağdâdî, Târihu Bağdâd, Beyrut 1422, VIII, 39)

DİPNOTLAR 1 Bkz. Buhârî, İsti’zân, 28; Ebû Dâvûd, Salât, 18/465; Tirmizî, Salât, 117/314; İbn-i Mâce, Mesâcid, 13. 2 Bkz. en-Nisâ, 86. 3 Şârihler, meleklerin cuma gününe şâhit olmasını şöyle îzah ederler: Cuma günü melekler kazanç, mescidlerin kapılarında durur ve gelenleri öncelik sırasına göre yazarlar. Namaz kılanlarla musâfaha eder ve onlar için istiğfarda bulunurlar. Mü’minlerin öteki amellerine de şâhitlik ederler. 4 Bkz. Tirmizî, Vitir, 21/485. Ayrıca bkz. Müslim, Salât, 70; Ebû Dâvûd, Vitir, 26/1530; Nesâî, Ezân, 37/676. 5 Bkz. Nesâî, Sehv, 55/1290. 6 Bkz. Nesâî, Sehv, 55/1293. 7 Bkz. İbn-i Mâce, İkâmet, 25.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Altın Silsile, Erkam Yayınları

SALAVAT NASIL GETİRİLİR?

SALAT-U SELAM NASIL GETİRİLİR

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/cuma-gunu-salavat-getirmenin-fazileti.html