Peygamberimiz (s.a.v.) soğuk su içer miydi? “Bu gece kırbada soğumuş suyun varsa getir; yahut eğilip dereden içeriz” hadisini nasıl anlamalıyız?

Câbir İbni Abdullah radıyallahu anh şöyle dedi:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bir sahâbîsi ile beraber ensârdan birinin yanına gitti ve şöyle buyurdu:

“Bu gece kırbada soğumuş suyun varsa getir; yahut eğilip dereden içeriz.” (Buhârî, Eşribe 14, 20. Hem bk. Ebû Dâvûd, Eşribe 18; İbni Mâce, Eşribe 25)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Sahîh-i Buhârî’de iki öbür yerde daha geniş bir şekilde nakledilen hadisimiz, buraya kısaltılarak alınmıştır. Buhârî’deki rivayetlerden öğrendiğimize göre, Peygamber Efendimiz Hz. Ebûbekir ile birlikte, sıcak bir günde, bahçesini sulamakta olan Medineli sahâbîlerden, muhtemelen Ebü’l-Heysem İbni Teyyihân el-Ensârî’nin yanına uğradılar. Her ikisi de ona ayrı ayrı selâm verdiler.

PEYGAMBERİMİZ SOĞUK SU İÇMEYİ SEVERDİ

Sahâbî Peygamber aleyhisselâm’ın o sıcakta açık havada bulunmasına üzülmüş olmalı oysa:

- Anam, babam sana fedâ olsun, yâ Resûlallah! Hava da fazla sıcak, dedi. Belliki Resûl-i Ekrem fazla susamıştı. Soğuk suyu da böylece severdi. Bu sebeple sahâbîsine:

- “Bu gece eski kırbada soğumuş suyun varsa getir; yahut eğilip şu dereden içeriz” buyurdu. Sahâbî de:

- Kırbada soğutulmuş suyum var, buyurun, diyerek çardağa içten gitti. Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem ile Hz. Ebûbekir de arkasında yürüdüler. Misafirlerini yalnızca su ile oyalamak istemeyen sahâbî, onlar çardakta dinlenirken, bir bardağa soğuk su koyup üzerine bir koyundan süt sağdı; daha sonra da onu aziz misafirlerine ikram etti.

Hadîs-i şerîfin konumuzla ilgili yanı, kadeh bulunmadığı vakit, bir kaynaktan veya çeşmeden eğilip içilebileceği hususudur. Aslında ağza zararlı şeylerin girebileceği düşüncesiyle eğilerek su içmek içten bulunmamış, fakat burada olduğu gibi, zoraki kalındığı zaman eğilerek içilebileceği belirtilmiştir.

Hadisten Öğrendiklerimiz

Bardak bulunmadığı süre bir kaynaktan eğilip su içilebilir. Peygamber Efendimiz soğuk suyu böylece severdi. Bunu bilen bazı sahâbîleri ona soğuk su ikram etmekten zevk duyarlardı.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/dereden-su-icmek-ile-ilgili-hadis.html