Destimal-i Şerif nedir? Destimal-i Şerif, kimlere hediye edilirdi ve neden saklanırdı? Destimal-i Şerif nasıl bulundu? Osmanlı’dan kalan kıymetli itimat: “Destimal-i Şerif…”

Destimal (destmal veya destemal) Farsça bir kelime olup sözlükte, “El ve yüz silmeye yarayan şamata, peşkir, yağlık vb. şeyler” demektir.

Destimal; pamuk, keten ve çiğ ipekten fazla sık olarak dokunurdu. Hediyelik olanlarına dokunurken ya da daha sonra ipekli ve sırma ile armağan edilecek kişiye kadar âşıkāne veya dindârâne mısrâlar, değişik nakışlar işlenirdi.

Destimal-i Şerif ise Topkapı Sarayı’nda, kutsal emanetlerden Hazret-i Muhammed’e (s.a.s.) ait Hırka-i Saadet ziyaretlerinde dağıtılan ince tülbentleri ifade ediyor.

Sarayda Enderunlular tarafından yıl boyunca tahta kalıplarla basılarak hazırlanan ve Osmanlıca yazılar yer alan destimaller, Ramazan ayına değin Hırka-i Saadet Dairesi’ndeki Destimal Odası’nda muhafaza edilirdi.

Topkapı Sarayı’nda her yıl Ramazan’ın 15’inci günü bir program düzenlenirdi. Hazret-i Muhammed’in (s.a.s.) hırkası özel sandıktan çıkarılır ve evvelden hazır destimaller ona bir bir dokundurulurdu. daha sonra Destimal-i Şerif adıyla anılan bu mendiller misafirlere armağan edilirdi. Her bir davetli bu mendilleri ömür boyu dikkatle saklar, ölüm ettiğinde kefenlenmeden önce yüzlerine kapatılmasını vasiyet ederdi.

DESTMAL-İ ŞERİF NASIL BULUNDU?

Bursa’da yer alan Destimal-i Şerif, soyu Akkoyunlulara uzanan, Osmanlı döneminde 56 paşa çıkaran ve kuşaktan kuşağa geçen Bosna Hersek Sancak Beyliğini dört yüzyıl yürüten “Çengiç” ailesinin, müzeye bağışladığı barutluktan çıktı.

Sultan 2’nci Abdülhamid göre Haydar Çengiç’e armağan edilen, üstünde Osmanlıca yazılar bulunan ve manevi değeri büyük olan Destimal-i Şerif Ramazan ayı dolayısıyla Bursa Şehir Müzesi’nde ziyarete açıldı.

Yaklaşık 1,5 yıl önce Bursa’nın köklü ailelerinden Çengiç ailesinin son ferdi Leyla İlova’nın, atalarından kalan kılıç, ateşli tabanca, tılsımlı gömlek, dokuma malzemeleri, ferman, barutluk gibi eşyaları müzeye bağışladı.

Bu eşyalar, bir yıl her tarafında sergide kaldı. Bir gün silahlar ve barutluklar temizlenirken, açılan barutluğun içinden bir kumaş tülbent çıktı. Tülbent açılınca üzerindeki Osmanlıca yazılar vesilesiyle bunun Destimal-i Şerif olduğu saptandı.

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/destimal-i-serif-nedir.html