İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2004 yılından bu yana devreye aldığı metro yatırımlarıyla kentte ulaşımı rahatlatmayı amaçlıyordu ve bu rahatlama ciddi anlamda yaşandı. Ancak İBB durmak bilmiyor ve metro hatlarına bir yenisi daha eklemeye devam ediyor.. Daha hızlı, konforlu ve güvenli toplu ulaşım için yeni hatların inşası da devam ediyor.
İstanbul'un ulaşım yükünü çeken toplu taşıma araçlarının başında gelen metro, 2015'te raylı sistemlerde İstanbulluların ağırlıklı tercihi olarak öne çıkan en önemli faktör oldu. Türkiye'nin sürücüsüz ilk metro hattı olacak olan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metro hattında da çalışmalar aralıksız olarak hız kesmeden devam ediyor. Hattın Yamanevler istasyonunda kaba inşaat sona ererken, ince işçiliğe başlandı.

Araç ve yaya trafiğini engellememek için hat ve istasyonların inşaat çalışmaları dikkatli bir şekilde devam ederken, 24 saat esasına göre devam eden çalışmalarda 2 bin 430 personel ter döküyor. 
Bazı istasyonlarda inşaat çalışmaları hala devam ederken, rayların döşendiği istasyonlarda tavan, havalandırma elektromekanik sistemler ve yan duvarların kaplamaları gibi ince işçilikler yapılıyor.

Yıl sonunda hizmete açılması planlanan bu metro hattında, Üsküdar-Sancaktepe arasında yolculuk süresi 24 dakikaya kadar inecek. 20 kilometrelik hatta 16 istasyon bulunurken, bu metro hattının 2 bin 750 metresi tünelden oluşacak.,

Sürücüsüz ve otomatik sistemle kendini park edebilme özelliğine bulunan bu metrolar, dünyadaki en yeni teknoloji kullanılarak yapılacak. Sürücü kabini olmayacağı için yolcuların en önde tünelleri izleyerek seyahat edebileceği hatta, vagon içleri ve istasyonlar kameralar ile sürekli takip edliiyor olacak. Vatandaşların güvenliği için peron kapı sistemi diye adlandırılan bir uygulama kullanılacak.