2008 yılından bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi ile Reset-Dialogues on Civilizations işbirliğiyle gerçekleştirilen İstanbul Seminerleri, bir kez daha siyaset bilimcilerini, felsefecileri, tarihçileri, sosyologları ve akademisyenleri buluşturuyor. 

Bu yıl dokuzuncusu gerçekleşecek İstanbul Seminerleri’nde 20’yi aşkın düşünür, dini çoğulculuğun ne ölçüde siyaset, hukuk ve ekonomi meselesi olduğunu; ne ölçüde teolojiyle ilişkili olduğunu değerlendirecek. “Dinlerin demokrasinin temellerine ve meşruiyetine katkıda bulunmasını sağlayan şey nedir; neden zaman zaman aşırıcılık ve tahammülsüzlük kaynağı olabilmektedir?” sorularını ele alacak. 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman ve Reset Dialogues on Civilizations Direktörü Giancarlo Bosetti’nin açılış konuşmasını yapacağı İstanbul Seminerleri’ne, Seyla Benhabib, David Rasmussen, Zygmunt Bauman, Manuel Castells gibi yurtdışından isimlerle; Asaf Savaş Akat, Cengiz Aktar, Nilüfer Göle, Fuat Keyman, Soli Özel, Mustafa Akyol, Murat Akan, Murat Boravalı, Ömer Turan, Cemil Boyraz ve Ahmet Murat Aytaç gibi Türkiye’nin önde gelen akademisyenleri ve uzmanları konuşmacı olarak katılacak. 

Etkinlikte 20’yi aşkın ana oturumun yanı sıra “İslam, Çatışma ve Radikalleşme”, “Özgürleşme Paradoksu: Seküler Devrimler ve Dini Karşıdevrimler”, “Göç ve Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri” ve “Orta Doğu’da Dini Çatışmalar ve Kimlik Çatışmaları” başlıklı yuvarlak masa toplantıları düzenlenecek. Mohammed Hashas“Orta Doğu’da Din Savaşları”, Volker Kaul “Dini Çatışmalar ve Kimlik Çatışmaları”, Mura Palasek ve Debora Tonelli “Avrupa’da Kimliklerin Radikalleşmesi” ve Meysam Badamchi “Türkiye’de Din ve Kamusal Alan” konulu atölyeler gerçekleştirecek.