Âdiyât Suresi 6. ayeti ne anlatıyor? Âdiyât Suresi 6. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Âdiyât Suresi 6. Ayetinin Arapçası:

اِنَّ الْاِنْسَانَ لِرَبِّه۪ لَكَنُودٌۚ

Âdiyât Suresi 6. Ayetinin Meali (Anlamı):

Fiilen insan Rabbine karşı çok nankördür.

Âdiyât Suresi 6. Ayetinin Tefsiri:

  اَلْكَنُودُ (kenûd), hakkı ve iyiliği men eden, kendinde bulunanı vermeyen demektir. Araplar verimsiz toprağa اَرْضٌ كَنُودٌ (arzun kenûdun) derler. Burada “o kadar nankör” anlamında kullanılmıştır.

Hadîs-i şerifte “kenûd” şöyle tanımlama edilir:

“O böylece bir nankördür ama yalnız başına yer, hizmetçisini döver, mâlî vazifelerini yerine getirmez.” (bk. Taberî, Câmi‘u’l-beyân, XXX, 354)

Fiilen insan Rabbine karşısında fazla nankördür. Rabbi kendisine bunca nimetler ihsan ettiği halde o, Rabbinin yolunda zerre kadar bir şey harcamaktan çekinir. Zekâtını vermez. Hayır ve hasenat yapmaz. Başına gelen sıkıntıları, musibetleri sayar döker; fakat üzerindeki nice nice nimetleri unutur. Kendisi de bu haline şâhittir. Bakacak olsa Rabbinin ölümsüz keremini, cömertliğini, kendisinin ise ne değin nankör ve pinti olduğunu görür. Yoksa insan, âhirette nankör olduğuna dair aleyhine şâhitlik yapar. Onun nakörlük ve cimriliğinin sebebi ise dünyayı ve dünya malını aşırı sevmesidir.

8. âyet-i kerîmede dünya malı için اَلْخَيْرُ (hayr) tâbirinin kullanılmasının hikmeti, insan fıtratının ona meyletmesi ve birçok insanın dünya menfaatinden dolayı onu mutlak hayır zannetmesidir. Gerçekten âyette insanın bu zannı yerilmektedir. Yâni insan, mal ve serveti mutlaka “hayır” sanarak sevdiği, ona fazla bir hırs ve tutkuyla bağlandığı için cimridir, eli sıkıdır. “Malı mülkü de sınırsız bir sevgiyle seviyorsunuz” (Fecr 89/20) âyeti bu gerçeği anlatır. Bu yüzden Allah için o malın hakkını tahsis etmek, hayra sarf etmek, umûmun menfaatine hizmet etmek istemez, kıskanır. Onu kazanmak husûsunda fazla enerjik ve hırslı olurken, sıra o malın şükrünü ödemeye gelince zayıflığını ileri sürerek nankörlük eder ve infaktan kaçınır. Nitekim Resûlullah (s.a.s.) de onun bu halini şöyle bir misalle anlatır:

“Âdemoğlunun iki vâdi dolusu altını olsa üçüncüsünü ister. Onun karnını oysa toprak doldurur...” (Buhârî, Rikâk 10)

Ama böyle davranması onun lehine değil, kesinlikle aleyhinedir:

Âdiyât Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Âdiyât Suresi 6. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/adiyat-suresi-6-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html