Âdiyât Suresi 7. ayeti ne anlatıyor? Âdiyât Suresi 7. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Âdiyât Suresi 7. Ayetinin Arapçası:

وَاِنَّهُ عَلٰى ذٰلِكَ لَشَه۪يدٌۚ

Âdiyât Suresi 7. Ayetinin Meali (Anlamı):

Buna hiç şüphesiz kendisi de şâhittir.

Âdiyât Suresi 7. Ayetinin Tefsiri:

  اَلْكَنُودُ (kenûd), hakkı ve iyiliği men eden, kendinde bulunanı vermeyen demektir. Araplar verimsiz toprağa اَرْضٌ كَنُودٌ (arzun kenûdun) derler. Burada “o kadar nankör” anlamında kullanılmıştır.

Hadîs-i şerifte “kenûd” şöyle tanımlama edilir:

“O öyle bir nankördür ancak yalnız başına yer, hizmetçisini döver, mâlî vazifelerini yerine getirmez.” (bk. Taberî, Câmi‘u’l-beyân, XXX, 354)

Gerçekten insan Rabbine aleyhinde çok nankördür. Rabbi kendisine bunca nimetler ihsan ettiği halde o, Rabbinin yolunda zerre kadar bir şey harcamaktan çekinir. Zekâtını vermez. Hayır ve hasenat yapmaz. Başına gelen sıkıntıları, musibetleri sayar döker; fakat üzerindeki nice nice nimetleri unutur. Kendisi de bu haline şâhittir. Bakacak olsa Rabbinin sonsuz keremini, cömertliğini, kendisinin ise ne değin nankör ve pinti olduğunu görür. Yahut insan, âhirette nankör olduğuna dair aleyhine şâhitlik yapar. Onun nakörlük ve cimriliğinin sebebi ise dünyayı ve dünya malını fazla sevmesidir.

8. âyet-i kerîmede dünya malı için اَلْخَيْرُ (hayr) tâbirinin kullanılmasının hikmeti, insan fıtratının ona meyletmesi ve birçok insanın dünya menfaatinden dolayı onu mutlak hayır zannetmesidir. Doğrusu âyette insanın bu zannı yerilmektedir. Yâni insan, mülk ve serveti mutlaka “hayır” sanarak sevdiği, ona fazla bir hırs ve tutkuyla bağlandığı için cimridir, eli sıkıdır. “Malı mülkü de sınırsız bir sevgiyle seviyorsunuz” (Fecr 89/20) âyeti bu gerçeği anlatır. Bu yüzden Allah için o malın hakkını devretmek, hayra sarf etmek, umûmun menfaatine hizmet etmek istemez, kıskanır. Onu husûsunda çok dinç ve hırslı olurken, sıra o malın şükrünü ödemeye gelince zayıflığını ileri sürerek nankörlük eder ve infaktan kaçınır. Nitekim Resûlullah (s.a.s.) de onun bu halini şöyle bir misalle anlatır:

“Âdemoğlunun iki vâdi dolusu altını olsa üçüncüsünü ister. Onun karnını ama toprak doldurur...” (Buhârî, Rikâk 10)

Fakat böyle davranması onun lehine yok, şüphesiz aleyhinedir:

Âdiyât Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Âdiyât Suresi 7. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/adiyat-suresi-7-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html