Âdiyât Suresi 9. ayeti ne anlatıyor? Âdiyât Suresi 9. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Âdiyât Suresi 9. Ayetinin Arapçası:

اَفَلَا يَعْلَمُ اِذَا بُعْثِرَ مَا فِي الْقُبُورِۙ

Âdiyât Suresi 9. Ayetinin Meali (Anlamı):

Lakin o bilmiyor mu oysa, bir gün gelecek kabirlerde bulunanlar diriltilip dışarı atılacak,

Âdiyât Suresi 9. Ayetinin Tefsiri:

Bir gün gelecek, kabirlerdeki ölüler diriltilip kaldırılacak. Sadece ameller değil, göğüslerde gizli olan bütün duygular, fikirler, niyetler bile çıkarılıp ortaya serilecek. Dünyada her şeylerinden hakkiyle bilen Rableri, o gün bu haberdârlığını açıkça duyuru edecektir. Bu Nedenle cümbür cemaat düşünüp kasıt ettiğinden başlayarak bütün yaptıklarının hesabını verecek ve karşılığını görecektir. Böyle geleceği emin bir gün ve zorunlu bir son varken, insanın nankör ve cimrilikte devam etmesi olacak şey değildir. Böyle gâfil halk, bu mezmûm sıfatlarından anında sıyrılıp Rabbini tanıyan, varlığını O’na kulluğa adayan, eli açık, şükür ehli, adalet ve hakîkat sevdalısı, cennet yolcusu birer kul edinmek için gayret etmelidirler.

Bu âyetlerden şu öğüdü almak gerekir: “Ey insan, sen dünya menfaati hırsıyla yargı ve iyiliğe karşı olmak için sînende türlü hisler besler, yararsız şeylere hazırlanır, kabirler yapı eder, tabut satın alır, kefen dokur biçersin. Bunların hepsi kurtların hissesidir. Hani Rabbinin, Rahmân olan Allah’ın hissesi nerede? Bir bayan bile gebe olduğu süre çocuğuna giyecek hazırlar. O kadına: «Senin çocuğun yok, bu hazırlık nedir?» denecek olsa «Yarın karnımdaki deşilip çıkacak değil mi?» der. Rabbin de sana: «Bu yerin karnındakilerin hepsi deşilecek yok mi? Hani hazırlık?» buyurur.” (Fahreddin er-Râzî, Mefâtîhu’l-gayb, XXXII, 65)

Acilen o kıyâmet gününün son derece dehşetli manzaralarını seyrettirmek üzere Kâria sûresi geliyor:

Âdiyât Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Âdiyât Suresi 9. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/adiyat-suresi-9-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html