CRISPR/Cas9 yöntemi; DNA hasarı neticesinde ya fazla protein üretimi ya da fonksiyonel olmayan, hatta zararlı protein üretimine neden olan bozuklukların DNA’da yapılacak müdahale ile ortadan kaldırılmasını sağlıyor. Yöntem, önümüzdeki yıllarda genetik hastalıkların ortadan kaldırılması açısından oldukça önem taşıyor. Bilim dünyasında dikkat çeken ve giderek daha fazla ilgi odağı olan bu yöntem ile hastalıklar önceden tespit ve tedavi edilebileceği öngörülüyor. 

Genetik hastalıklar için ümit verici bir teknik

Hastalık etmeni bozuk DNA’nın düzeltilerek hastalıklı yerlerdeki hücrelere tekrar verilmesi nedeniyle DNA AMELİYATI=DNA OPERASYONU tekniği olarak da bilinen yöntemin, bu özellikleriyle de önümüzdeki yıllarda genetik hastalıkların ortadan kaldırılması açısından oldukça önemli bir yer tutacağı düşünülüyor. 2012 yılında ortaya konulan bu yöntem; hızlı, kolay ve ucuz bir yöntem olması yönüyle de dikkat çeken bir metot olarak görülüyor. Özellikle kalıtsal nedenlere bağlı hastalıkların ortadan kaldırılması için kullanılabilecek bir yöntem olması da ayrı bir özelliği. 

CRISPR/Cas9 çalıştayına çok sayıda akademisyen katıldı

Üsküdar Üniversitesi’nde düzenlenen, gelecek yıl klinikte uygulanması düşünülen yönteme ilişkin çalıştaya Erzurum, Uşak, Afyon, Konya, Gebze TUBİTAK-MAM, Sakarya, İzmir ve İstanbul'daki üniversitelerden çok sayıda akademik personel katıldı. 1 gün süren çalıştayda ilk oturumu in silico eğitim, öğleden sonra ise laboratuvarda uygulama yapıldı. Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk ve Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Kaan Yılancıoğlu’nun organizasyonunda gerçekleştirilen çalıştaya eğitimci olarak Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Kaplan ile Dr. Osman Doluca katıldı. Çalıştayın sonunda katılımcılara sertifikaları dağıtıldı.