Duhâ Suresi 2. ayeti ne anlatıyor? Duhâ Suresi 2. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Duhâ Suresi 2. Ayetinin Arapçası:

وَالَّيْلِ اِذَا سَجٰىۙ

Duhâ Suresi 2. Ayetinin Meali (Anlamı):

Karanlığı koyulaşıp sükûnete erdiği zaman geceye ki:

Duhâ Suresi 2. Ayetinin Tefsiri:

Rivayete göre risâletin ilk zamanlarında Resûlullah (s.a.s.)’e vahyin gelmesi kısa bir müddet kesilmişti. Efendimiz (s.a.s.) buna fazla üzüldü. Bunun kendisinden kaynaklanan bir kusur nedeniyle olmasından nefret ve endişe duyuyordu. Müşriklerin de onun Rabbi göre terk edildiği yönünde ithamları oluyordu. (bk. Buhârî, Tefsir 93; Müslim, Cihad 114-115) Dolayısıyla Efendimiz (s.a.s.)’in hüznünü onarmak ve onu avutmak üzere bu sûre iner. Güneşin aydınlığının her tarafı kuşattığı kuşluk vaktine ve tamamen sükûn bulduğu geceye ant edilerek, Cenâb-ı Hakk’ın onu katiyen terk etmediğini ve ona darılmadığını müjdeler.

Gündüz ve gecenin nasıl bir hikmeti varsa, vahyin kesilmesinin de mutlaka bir hikmeti vardır. Bunun Allah’ın terk etmesi veya darılmasıyla bir alakası yoktur. Olur Ya vahyin kesilmesinin, gündüz ve geceye yemin edilmesi ile şöyle bir irtibatı olabilir: İnsan gündüz çalışır, çabalar ve yorulur. Bu bakımdan gece karanlığı, bitkin olan insanın sükûnet bulması ve dinlenmesi için gerekli olur. Aynı şekilde ilk olarak gelen vahiyler, demin bu işe yeni başlamış olan Peygamberimiz (s.a.s.)’e çok tesir ediyordu. Rûhen ve fiziksel olarak gerginliğe ve yorgunluğa sebep oluyordu. İşte bir müddet vahyin kesilmesi, Efendimiz (s.a.s.)’in gerginlikten kurtulup sükûnet bulması içindir. Bir mânada vahiy güneş aydınlığı gibiyken, onun kesilişi de gecenin sükûnetine benzetilmiştir.

Akabinde Cenâb-ı Yargı, Habîbi’ni bırakmadığının ve darılmadığının bir işareti olarak öncelikle ona geleceğe ait müjdeler verir:

Duhâ Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Duhâ Suresi 2. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/duha-suresi-2-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html