Duhâ Suresi 3. ayeti ne anlatıyor? Duhâ Suresi 3. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Duhâ Suresi 3. Ayetinin Arapçası:

مَا وَدَّعَكَ رَبُّكَ وَمَا قَلٰىۜ

Duhâ Suresi 3. Ayetinin Meali (Anlamı):

Rasûlüm! Rabbin seni ne terk etti ne de sana darıldı.

Duhâ Suresi 3. Ayetinin Tefsiri:

Rivayete kadar risâletin ilk zamanlarında Resûlullah (s.a.s.)’e vahyin gelmesi kısa bir müddet kesilmişti. Efendimiz (s.a.s.) buna fazla üzüldü. Bunun kendisinden kaynaklanan bir hata nedeniyle olmasından nefret ve endişe duyuyordu. Müşriklerin de onun Rabbi tarafından terk edildiği yönünde ithamları oluyordu. (bk. Buhârî, Tefsir 93; Müslim, Cihad 114-115) Dolayısıyla Efendimiz (s.a.s.)’in hüznünü gidermek ve onu teselli etmek üzere bu sûre iner. Güneşin aydınlığının her tarafı kuşattığı kuşluk vaktine ve iyice sükûn bulduğu geceye yemin edilerek, Cenâb-ı Hakk’ın onu asla terk etmediğini ve ona darılmadığını müjdeler.

Gündüz ve gecenin nasıl bir hikmeti varsa, vahyin kesilmesinin de mutlaka bir hikmeti vardır. Bunun Allah’ın terk etmesi ya da darılmasıyla bir alakası yoktur. Belki vahyin kesilmesinin, gündüz ve geceye ant edilmesi ile şöyle bir irtibatı olabilir: İnsan gündüz çalışır, çabalar ve yorulur. Bu bakımdan gece karanlığı, yorgun olan insanın sükûnet bulması ve dinlenmesi için lüzumlu olur. Benzer şekilde ilk olarak gelen vahiyler, hemen şimdi bu işe yeni başlamış olan Peygamberimiz (s.a.s.)’e fazla tesir ediyordu. Rûhen ve fiziksel olarak gerginliğe ve yorgunluğa sebep oluyordu. İşte bir müddet vahyin kesilmesi, Efendimiz (s.a.s.)’in gerginlikten kurtulup sükûnet bulması içindir. Bir mânada vahiy güneş aydınlığı gibiyken, onun kesilişi de gecenin sükûnetine benzetilmiştir.

Akabinde Cenâb-ı Adalet, Habîbi’ni bırakmadığının ve darılmadığının bir işareti olarak ilk önce ona geleceğe ait müjdeler verir:

Duhâ Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Duhâ Suresi 3. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/duha-suresi-3-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html