Duhâ Suresi 4. ayeti ne anlatıyor? Duhâ Suresi 4. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Duhâ Suresi 4. Ayetinin Arapçası:

وَلَلْاٰخِرَةُ خَيْرٌ لَكَ مِنَ الْاُو۫لٰىۜ

Duhâ Suresi 4. Ayetinin Meali (Anlamı):

Senin için ebediyen bir sonraki lahza, bir önceki andan, âhiret de dünyadan daha şanslı olacaktır.

Duhâ Suresi 4. Ayetinin Tefsiri:

Buna tarafından:

Resûlullah (s.a.s.) için daima bir sonraki lahza bir önceki andan, sonra gelen önce gelenden, işin sonu başından daha şanslı olacaktır.

Bunu başlatmak gerekirse, hayatının başlangıcına kadar peygamberlik dönemi; vahyin başlangıcına nazaran bir müddet kesilmesi; kesilmesine nazaran her tarafta başlaması; bu sûre indikten daha sonra karşılaşacağı her halin, her işin başına göre sonu; içinde bulunduğu saat, gün, hafta, ay ve yıla tarafından gelecek saat, gün, hafta, ay ve sene daha hayırlı olacaktır. Neticede âhiret de onun için dünyaya tarafından bahtı açık olacaktır. Bu müjde, Resûl-i Ekrem (s.a.s.) her lahza, her nefes Ulu Rabbine içten kesintisiz ve düşüşü olmayan bir yükseliş halinde olduğunu haber verir. Bu müjdenin, Mekke’nin birincil yıllarında Peygamberimiz (s.a.s.)’in, yanındaki bir avuç müslümanla görünürde muzaffer olmasına minik bir olanak bile yokken verilmiş olması daha büyük bir mâna açıklama eder.

Rabbi ona hem dünyada ayrıca âhirette büyük ihsanlarda bulunacak, O da keza Rabbinden keza de verdiklerinden râzı olacaktır.

Nitekim Efendimiz’in beyanname ettiği İslâm, kısa zamanda yayıldı. Kendi asrında, hulefâ-i râşidîn döneminde ve öteki müslüman hükümdârlar devrinde fetihlerle yüceldi. İslâm yeryüzünün doğusuna, batısına, her tarafına ulaştı. Âhirette ise Efendimiz cennetin en hoş uygun, Makâm-ı Mahmud’da olacaktır. Kendisine şefaat-ı uzmâ hakkı verilecektir. Bu âyet-i kerîme Kur’ân-ı Kerîm’de en çok ümit veren âyetlerden biridir. Çünkü ümmetine fazla düşkün olan acıma ummanı Efendimiz, ona ümmet olma şerefini içeren herkese şefaat edip onu cehennemden kurtarmadan gönlü razı olmaz.

Ulu Allah, geleceğe ait verdiği bu müjdeleri mutlaka yerine getireceğine dair bir güvence olarak, bu kez de Efendimiz (s.a.s.)’e, küçüklüğünden itibaren bulunduğu ihsanları hatırlatmaktadır:

Duhâ Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Duhâ Suresi 4. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/duha-suresi-4-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html