“Dünya mü’minin zindanı, kâfirin de cennetidir.” hadisi şerifini nasıl anlamalıyız? Hadisten çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den söylenti edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Dünya mü’minin zindanı, kâfirin de cennetidir.” (Müslim, Zühd 1. Keza bk. Tirmizî, Zühd l6; İbni Mâce, Zühd 3)

Hadisi Şerifi Nasıl Anlamalıyız?

Dünyanın mü’mine zindan, kâfire cennet oluşu, ebedî olan âhiret hayatındaki hallerine kıyasladır. Çünkü Allah Teâlâ cennette mü’minler için pek büyük sevaplar ve kalıcı nimetler hazırlamıştır fakat, bu dünyadaki en üstün nimetler ve en lüks yaşayış tarzları bile onunla kıyas edilemez. Kâfirler için âhirette hazırlanmış olan cezâ ve azâp o derece büyüktür fakat, dünyanın en huzursuz hayatı bile onlar için âdeta bir cennet sayılır.

Bir diğer açıdan bakıldığında, mü’minler bu dünyanın öyle çok zevklerini, eğlencelerini, lezzetlerini ve şehvetlerini Allah göre haram kılınmış olduğu için terketmektedirler. Çünkü onlardaki Allah korkusu ve saygısı, bunları yapmalarına engel olur. Kâfirlerin ise böyle bir endişeleri yoktur. Onlar, hayatı bu dünyadan ibaret saydıkları ve Allah’ın emir ve yasaklarını dinlemedikleri için, aslında fazla kısa olan bu geçici dünya hayatı onlar için bir cennet niteliği taşır. Fakat bu dünyadaki güvenilmez yaşayışları, âhiretteki cezâ ve azaplarını artırır.

Mü’minler için bu dünyanın zindan oluşu da derece derecedir. Allah’tan daha çok korkanlar için bu dünya sıkıcı bir hapishanedir. Çünkü onlar, Allah’ın yasaklanmış kıldığı her şeyden olabildiğince kaçınırlar. Dindarlıklarındaki hassasiyetleri az olanlar için ise daha bakımlı bir cezaevi sayılabilir. Çünkü onlar, birinciler dek ince eleyip sık dokumazlar. Natürel ki herkesin âhiret hayatındaki mükâfatı, dünyadaki yaşayışına göre olacaktır. Dolayısıyla âhiretteki mutlu hayatı gören mü’minler dünyada geçirdikleri hayatın bir hapis hayatı olduğunu, kâfirler ise dünyadaki hayatlarının cennet olduğunu anlayacaklardır.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler
Mü’min, dünyaya aşırı bağlanmaktan ve ona sevgi beslemekten uzak olmalıdır. Dünyada Allah’ın dikte ve yasaklarına yerinde yaşamak, âhirette ebedî mutluluğa ulaşmayı sağlar. Kâfirlere özenerek dünyanın geçici hoşgörü ve eğlencelerine dalmak insanın ebedî hayatını biçare eder.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

PEYGAMBER EFENDİMİZ'İN DÜNYA VE AHİRET HAYATINA BAKIŞI

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/dunya-muminin-zindani-kafirin-de-cennetidir-hadisi.html