Hadisi şerifi nasıl anlamalıyız? Hadisi şeriften çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

İbni Ömer radıyallahu anhümâ şöyle dedi:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem benim iki omuzumu tuttu ve:

“Dünyada benzeri bir garip veya bir gezgin gibi ol” buyurdu.

İbni Ömer radıyallahu anhümâ şöyle derdi:

Akşama ulaştığında sabahı gözetme, sabaha kavuştuğunda da akşamı umma. Dinç anlarında hastalık zamanın için, hayatın boyunca da ölümün için tedbir al. (Buhârî, Rikak 3. Hem bk. Tirmizî, Zühd 25; İbni Mâce, Zühd 3)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Hz. Peygamber, Abdullah İbni Ömer’e söyleyeceği sözü söylemeden ve yapacağı nasihatı yapmadan önce onun omuzunu tutmuştu. Bu hareket, sözü söyleyenin karşısındakine verdiği önemi ve söyleyeceği söze de uyarı edilmesi gerektiğini açıklama eder. Garib, memleketinden ve ailesinden uzak bulunan kimse anlamına gelir. Gezgin da hemen hemen aynı anlamı ifade eder. Aradaki mâna farkı şudur: Garip, memleketinden ve ailesinden uzak ise de, bulunduğu ve bir müddet kaldığı gurbette, ikâmet ettiği yerde bir kaç aşina edinmiş olabilir. Gelip geçici gezgin bundan da mahrumdur.

Peygamber Efendimiz, İbni Ömer’e dünyada bir garip, bir yolcu gibi yaşamayı öğütlerken, dünyaya ve insanlara çok bağlanıp kalmamasını, dünyayı ebedî bir vatan gibi görmemesini, insanlarla fazla pozitif iç içe olmamasını tavsiye etmiş oluyordu. Bir garib gibi ya da bir gezgin gibi olan kimsenin, başkalarına karşısında hasedi, kini, düşmanlığı, kavgası, kötü zihin ve davranışları olmaz. Bütün bunlar, insanlar ile fazla iç içe olmanın ve dünyaya aşırı derecede meyledip gönül bağlamanın sonucudur. O halde insan bunlardan kendini koruyabilmek için tedbirler almalıdır.

Peygamber Efendimiz’in kendisine yaptığı tavsiyeyi naklettikten daha sonra İbni Ömer’in söyledikleri, kendi öğütleridir. Akşam olunca sabahı beklememek, sabah olunca da akşamı beklememekten maksat, sabahın işini akşama, akşamın işini sabaha bırakmamaktır. Çünkü insan akşamdan sabaha, sabah akşama çıkamayabilir. Zira, ölümün ne zaman geleceği kesin değildir. İnsan kendini tükenmez arzulara kaptırmamalı, yani geleceğe dair manâsız hayaller kurmamalıdır. Bu şart, yarını düşünmemek ve birtakım tedbirler almamak anlamına gelmez.

Rahatsızlık ve sağlık bizim içindir. Bu sebeple sağlığın kıymeti iyi bilinmelidir. İnsan ibadet yaparken, yapamayacağı bir zamanın olabileceğini, çalışıp kazanırken, çalışamayacağı ve kazanamayacağı bir ışık halkası düşebileceğini düşünüp ona tarafından hareket etmelidir. Yaşam da vefat de bir gerçektir. O halde insan hayatında ölüme hazırlık yapmalı, bu dünyada iken ahireti kazanmanın yollarını arayıp bulmalıdır.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir?
Bu hadis, Peygamberimiz’in İbni Ömer’i çok sevdiğinin delillerinden biridir. Her işi zamanında ve saatinde gerçekleştirmek müslümanın prensibi olmalıdır. Mü’min dünyaya aşırı derecede meyletmemeli ve gönül bağlamamalıdır. İnsan tükenmez arzuların esiri olmamalıdır. Allah’a aleyhinde itaat ve tâati artmak için her ânı, sağlığı, sıhhati ve hayatı ganimet bilmelidir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/dunyada-sanki-bir-garip-veya-bir-yolcu-gibi-ol-hadisi.html