52 Hertz balinası, alışılmadık bir biçimde 52 hertz şiddetinde ses çıkaran ve 1980'lerin sonu, 1990'ların başından bu yana düzenli olarak izlenen türü belirlenememiş bir balinadır. Kendisine ilk olarak Pasifik Okyanusu'nun kuzeydoğusunda denizaltı araştırmacıları rastlamıştır. 52 Hertz, çoğunlukla 12 ile 25 hertz arasındaki şiddette ses çıkaran kambur balina ile mavi balinaya oranla daha yüksek sesteki frekanslarda ses çıkarmaktadır. 52 Hertz, bu özelliğiyle kambur balina ile mavi balinadan ayrılmaktadır ve dünyada bu özellikteki ilk ve tek balinadır.

Bu özelliği nedeniyle diğer balinalarla iletişim kurmakta zorlanan 52 Hertz'e kriptozoologlar dünyanın en yalnız balinası demiştir. 52 Hertz, benzersiz bir frekansta ses çıkarsa da kendisinin balina olduğu kesindir. Bir tubanın çıkardığı en pes notadan biraz daha ince bir ses çıkarmaktadır. Ses düzeni kambur balina ve mavi balinaya benzememektedir.

Diğer balinalara oranla ses düzeni sıklığı daha fazla, şiddeti daha yüksek, süresi daha kısadır. Okyanus bilimciler, 20 yılı aşkın bir süre bu balinayı izlemiş, okyanustaki diğer balinaların birbiriyle genelde 17-18 hertz düzeyindeki sesle iletişim kurduğunu ancak 52 Hertz'in diğer balinalara oranla daha yüksek düzeydeki sesle iletişim kurmaya çalıştığını anlamışlardır. Onun bu özelliği, okyanus bilimciler tarafından kendisinin sağır olduğu yönünde yorumlanmıştır. 20 yılı aşan izleme ve incelemeler sonucunda kendisinin sağır olmadığı, 52 hertz düzeyindeki sesi yalnızlıktan çıkardığı fark edilmiştir. Diğer balina türleri anlaşabilecekleri düzeyde ses çıkarırken 52 Hertz, çıkardığı yüksek frekanstaki ses nedeniyle diğer balinalar tarafından fark edilememektedir. Balinanın çıkardığı bu ses, insanlar tarafından duyulabilecek kadar yüksektir.

20 yıldır Pasifik Okyanusu'nu terk etmediğinden kendisinin sağlıklı, melez bir balık ya da türünün son örneği olup olmadığı anlaşılamamıştır. İlk başlarda gök balina, kambur balina sanılsa da çıkardığı ses düzeyinin farklı olması, onun özel bir ad yani 52 Hertz adını almasına neden olmuştur. Diğer balıklarla iletişim kuramadığından göç dalgasına katılamayan bu balinanın çıkardığı sesin kendisine zararı olmadığı 20 yıllık araştırmalar sonucunda belirlenmiştir. Ayrıca bu araştırmalarda sesinin zamanla olgunlaştığı da anlaşılmıştır. Kendisine okyanus bilimcilerce -diğer balinalarla iletişim kuramadığından- dünyanın en yalnız balinası denmiştir.

52 Hertz balinası, Woods Hole Oşinografi Enstitüsü'nden bir ekip tarafından keşfedildi. Denizaltı araştırmacıları, 52 Hertz'le ilk kez Pasifik Okyanusu'nun kuzeydoğusunda karşılaşmış, onun yüksek düzeyde ses çıkardığını fark etmiş ve melez bir balina olduğunu düşünmüştür. Çıkardığı sesler 1989 yılında ilk kez, 1990 ve 1991 yılında yeniden duyulmuştur. 1992 yılında Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ardından ABD donanmasına bağlı anti denizaltıyla Pasifik Okyanusu'nda araştırma yapılarak tespit edildi. 52 Hertz, 2004'ten bu yana düzenli bir biçimde izlenmektedir. 52 Hertz için bu yıl içerisinde 52: The Search for the Loneliest Whale in the World adlı bir belgesel gösterime girecektir.