Hadisi şerif dünyanın kıymeti ile ilgili ne buyuruyor? Hadisi şerifte sivrisinek örneği neden veriliyor? Hadisi şerifi nasıl anlamalıyız? Hadisten çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

Sehl İbni Sa’d es-Sâidî radıyallahu anh’den söylenti edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Eğer dünya, Allah katında sivrisineğin kanadı dek bir değere sahip olsaydı, Allah hiçbir kâfire dünyadan bir yudum su bile içirmezdi.” (Tirmizî, Zühd 13. Ayrıca bk. İbni Mâce, Zühd 3)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Allah bu dünyayı bir sınav yeri almak üzere halk müziği için yarattı. Bu yalnızca mü’minler için yok, kâfir ve müşrikler için de böyledir. Dünyanın ve içindeki zenginliklerin  Allah katında hiçbir değeri ve kıymeti yoktur. Allah, bunların hepsinden müstağnidir. Bu sebeple, yarattığı insanlara mü’min kâfir ayrımı yapmaksızın bu dünyada rızık verir. Belki bu dünyanın Allah katında bir değeri olsaydı, inanmayan müşriklere ve kâfirlere hiçbir şey vermezdi. Çünkü onlar Allah’ın düşmanıdırlar. Düşman olana nimet verilmeyeceği herkesin kabul edeceği bir gerçektir. Kendilerine nimet verilenler, eğer bu nimeti verenin kadrini ve kıymetini bilir ve onun emirlerini yerine getirirlerse, Allah onları mükâfatlandırır; karşı gelen ve inkâr içinde olanları ise cezalandırır. Bu netice, ilâhî imtihanın gereğidir.

İnanmayanlar bu dünya hayatından daha sonra ebedî bir hayatın varlığını kabul etmedikleri veya bu dünya hayatını ebedî hayatla ilgili görmedikleri için, her şeye burada sahip almak ister ve cennetlerini bu âlemde yaşarlar. Daha önceki hadislerde geçtiği gibi, dünya mü’min için bir zindan, kâfir için ise bir cennettir. Allah tüm resul ve nebîlerini, onların vârisleri olan gerçek âlimlerle adalet dostlarını dünyadan ve dünyalıklardan korumuştur. Peygamberimiz’in bildirdiğine tarafından, Allah, sevdiği mü’min kullarını da dünyadan ve dünyalıktan korur (Bk. Tirmizî, Tıb 1). Kur’ân-ı Kerîm’in şu âyeti fazla dikkat çekicidir:

“Belki insanların küfürde birleşmiş bir tek ümmet olma tehlikesi bulunmasaydı, Rahmân’ı inkâr edenlerin evlerinin tavanlarını ve çıkacakları merdivenleri gümüşten yapardık” Zuhruf sûresi (43),33.

Tüm bunlar, kâfirlerin elde edip sahip oldukları dünyalıklara gıbta etmemek, özenmemek gerektiğini bize öğretmektedir.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir?
Dünyanın ve dünyalıkların Allah katında bir değeri ve kıymeti yoktur. Kâfir ve müşrikler Allah’ın yarattığı kullardır. Cenâb-ı Yargı dünyada mü’minlere rızıklarını verdiği gibi onlara da verir. Ama kâfir ve müşriklerin Allah katında hiçbir kıymeti ve değeri yoktur. Bu dünya, ebedî olan âhireti kazanma yeridir. Bu sebeple Allah, yardımcı işler yapanlarla yapmayanları imtihan etmek için bu âlemde hayatı ve ölümü yaratmıştır.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/dunyanin-sivrisinek-kanadi-kadar-degeri-olsaydi-hadisi.html