Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi, Şeyhülislam Ebussuud Efendi’nin "İrşâdü’l-zihinsel olarak’s- selîm ilâ mezâya’l-Kitâbi’l-Kerîm" adlı eserini yayımladı.

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi (TDV-İSAM), Şeyhülislam Ebussuud Efendi’nin "İrşâdü’l-zeka olarak’s- selîm ilâ mezâya’l-Kitâbi’l-Kerîm" adlı eserini yayımladı.

Şeyhülislâm Ebussuûd Efendi’nin (ö. 982/1574), tefsir tarihinde iz bırakan İrşâdü’l-akli’s- selîm ilâ mezâya’l-Kitâbi’l-Kerîm adlı eseri, Mehmet Taha Boyalık, Ahmet Aytep, Ziyaüddin el-Kaliş ve Muhammed İmâd el-Nabulsî göre ilk olarak müellif nüshasından tahkik edilerek neşre hazırlandı ve "İkinci Olağan Dönem Projesi" zarfında yayımlandı.

İSAM, İslam medeniyetinin müteahhirîn dönemini ilmî ve fikrî boyutlarıyla tahlil etmek üzere 2012 yılında başlattığı "İkinci Olağan Dönem Projesi" çerçevesinde, İrşâdü’l-akli’s-selîm ilâ mezâya’l-Kitâbi’l-Kerîm adlı eserin tahkikli neşrini gerçekleştirdi.

Toplam 9 cilt, (5636 sayfa) olarak neşredilen eserin bir cildi, müellife ve esere dair ayrıntılı bir çözümleme (dirase) ve fihristlerden oluşuyor.

Kanûnî Sultan Süleyman döneminde ve ardından 30 yıla yakın şeyhülislamlık yapan Ebussuûd Efendi’nin tefsiri, önde gelen dirayet tefsirleri aralarında yer alıyor.

Eserin geçmişte üretilmiş farklı alanlara yönlendirilmiş baskıları ve neşirleri bulunmakla birlikte, ilk kez müellif nüshasından müellifin bini aşkın notuyla (minhüvât) birlikte, müellifin tüm kayıtları ve harekeleri korunarak İSAM kadar gerçekleştirilen bu neşir, öteki neşirlerin eksikliklerini tamamlama ve hataları ayar yönüyle dikkat çekiyor.

Eser sert kapak ve prestij elde etmek üzere iki versiyon biçiminde İSAM yayınları ve TDV yayınları iki taraflı yayını olarak okurun istifadesine sunuldu.

Kaynak: Diyanet Haber
Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/ebussuud-tefsiri-yayimlandi.html