Peygamberimiz (s.a.v) hadisi şerifte sahabeye ne anlatmak istiyor? Hadisi şerifi nasıl anlamalıyız? Hadisten çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

Abdullah İbni Amr İbni Âs radıyallahu anhümâ şöyle dedi:

Kendimize ait kulübeyi tamir ederken Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem yanımıza uğramıştı.

– “Bu yaptığınız nedir?” diye sordu. Biz:

– Yıkılmak üzereydi de onarıyoruz, dedik. Bunun üzerine:

– “Ecelin bundan daha aceleci olacağını zannederim” buyurdular.  (Ebû Dâvûd, Edeb 169; Tirmizî, Zühd 25)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Sahâbîler, Peygamber Efendimiz’e ait olan her hatırayı canlı tutma ve kendilerinden sonraki nesillere eksiksiz olarak nakledip ulaştırma konusunda büyük bir gayret gösterdiler. Hz.Peygamber’in her sözü, her davranışı, her çeşitlilik tavrı ve hareket tarzı onlar için yük ifade etmekteydi. Abdullah İbni Amr’ın bu rivayeti de böyle bir nitelik taşır. Peygamberimiz, içinde yaşadığı toplumdan ve onların problemlerinden uzakta bir yaşam sürmüyordu. Bunun aksine, o da benzer toplumun bir ferdi olmanın ortak sevincini ve kederini onlarla birlikte tatmaktaydı. Hem içinde yaşadığı topluma ayrıca de kıyâmete değin gelecek nesillere hayatının örnek teşkil edeceği Allah Teâlâ tarafından bildirilen bir peygamberin bu davranışı gayet tabiî ve hatta gereklidir.

Bir insanın eskiyen evini onarmasının, yıkılanı her yerde yapmasının güzel karşılanmaması veya yasaklanması söz konusu olmaz. Peygamberimiz’in buradaki “ecelin yapılan onarımdan daha yakın olduğu” yönündeki ifadeleri, yapılan işi tasvip etmemek veya menetmek değil, bu dünyada kalıcı olmadığımızı ve ölümün insana ne kadar yakın olduğunu hatırlatmak gayesine yöneliktir. İnsanoğlu geçici olan bu âlemde daimi olduğu hissine kapılır, ölümü unutursa, bu koşul, ayrıca dünyada ayrıca de âhirette kendisinin aleyhine olur. Bu sebeple,  sahip olunan dünyalıkların burada kalacağını düşünmeli, onların hayatı ebedî kılacağı gibi bir hisse kapılmamalı ve eşyaya gönül bağlayıp kalmamalıyız. Ayrıca Kur’ân-ı Kerîm’in bir çok ayeti hem de Peygamber Efendimiz’in hadisleri bu gerçeği bize sık sık hatırlatır.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir? İnsanın dünya ve dünyalıklarla Allah’ı unutturacak derecede meşgûl olması câiz değildir. Ölüm insana her şeyden daha yakındır. Lakin ne vakit ve nerede geleceği agnostik. Dinimiz, dünyada eskiyen eşyayı onarmayı, yıkılanı yapmayı ya da tekrar yapı etmeyi yasaklamamış, hatta teşvik etmiştir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/ecelin-bundan-daha-aceleci-olacagini-zannederim-hadisi.html