Hadisi şerifi nasıl anlamalıyız? Hadisten çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine tarafından, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Eğer Uhud dağı kadar altınım olsa, borç ödemek için sakladığım açık havada, ondan yanımda bir tedarik bulunduğu halde üzerimden üç gece bile geçmemesi beni sevindirir.” (Buhârî, Temennî 2, İsti’zân 30, Rikak l4; Müslim, Zekât 31. Keza bk. İbni Mâce, Zühd 8)

Hadisi Şerifi Nasıl Anlamalıyız?

Bundan önceki hadiste genişçe açıkladığımız gibi eline para ve mülk geçen, zengin olan kişinin borcunu ilk önce ödemesi gerekir. Borç ödeme, sadaka vermekten daha önemli ve önceliklidir. Bu sebeple ve malın hakkını saptamak şartıyla zenginlik ve mülk biriktirmek dinimizde yasaklanmamıştır. bununla birlikte elinde bulunan malı Allah yolunda sarfetmek insana büyük sevap kazandırır. Kur’ân-ı Kerîm’in pek çok âyeti ile Peygamber Efendimiz’in hadisleri müslümanları, mallarını Allah yolunda harcamaya teşvik eder. Fakat bu harcamanın, kendisini ve ailesini fakir ya da başkasına fakir bırakmayacak derecede olması tavsiye edilmiştir.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir?
Hz. Peygamber yoksulluk korkusu çekmez, dünyaya ve dünyalığa bedel vermezdi. İnsan hayatta sıhhat ve sıhhat içindeyken malından harcayabilmelidir. Kul borcuna karşı duyarlık, müslümanın çok dikkat etmesi gereken vazifelerden biridir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/eger-uhud-dagi-kadar-altinim-olsa-hadisi.html