Büyük günahlar nelerdir? Peygamber (s.a.v.) Efendimiz’in haber verdiği büyük günahlar ile ilgili hadis-i şerif.

Abdullah İbni Amr İbni Âs radıyallahu anhümâ’dan söylenti edildiğine tarafından Peygamber aleyhisselâm şöyle buyurdu:

“Büyük günahlar şunlardır: Allah’a müşterek koşmak, esas babaya itaatsizlik etmek, haksız yere adam öldürmek ve yalan yere ant içmek.” (Buhârî, Eymân ve’n-nüzûr 16, Diyât 2, İstitâbetü’l-mürteddîn 1. Hem bk. Tirmizî, Tefsîru sûre (4) 6; Nesâî, Tahrîm 3, Kasâme 48)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Bu hadiste dört büyük günahtan sözedilmektedir. Bunlardan ilk ikisi olan Allah’a karşılıklı koşmak ve asıl babaya itaatsizlik etmek suçları, bir önceki hadiste de ilk iki sırada yer almıştı. Bu iki büyük günahın ilk kez ve yanyana zikredilmesinin sebebi şudur:

Allah Teâlâ insanı ölümden sonradan başlayacak baki bir hayatı ve orada gözlerin görmediği bitmez tükenmez nimetleri kazansın diye yaratmıştır. İnsanı yaratmak için de asıl ile babayı birer vâsıta kılmıştır. Çağırmak fakat insan, yoktan vâredilmesine sebep olan varlıklara aleyhinde minnet borçludur. Bu minneti unutup onlara nankörlük etmesi ise iki büyük günahtır.

“Hileli yere adam öldürmek”, sebep olduğu fenalıklar bakımından şirkten hemen sonradan gelen bir günah olarak kabul edilmiştir. Allah Teâlâ’nın belirttiğine kadar (Mâide sûresi, 32) haksız yere cana kıyan kimse, tüm insanları öldürmüş sayılır. Üstelik Allah’ın verdiği canı, hiçbir yetkisi olmadığı hâlde almaya kalkmıştır. Zira cana kıyanın canına kıyılması gerektiğine dair hüküm verme yetkisi, yeryüzünde bozgunculuk yapanı öldürme hakkı şahıslara değil, devlete verilmiştir.

“Yalan yere ant içmek”, tıpkı kandırmak ve yalancı şâhitlik yapmak gibi büyük günahlardan biridir. Hadisin râvilerinden şöhretli muhaddis Şa`bî’nin (ö. 103/721) açıkladığına tarafından yalan yere yemin, bir müslümanın malını haksız yolla almak için yapılan yemindir. Böylesi hileli ant insanı önce günaha daldırdığı, arkasında da cehenneme soktuğu için “yemîn-i gamûs” diye adlandırılmıştır.

Hadisimizde insanın önce Rabbine, sonra en yakını olan esas babasına, sonradan da insanlara aleyhinde kulluk, evlatlık ve insanlık görevlerini yapmamaktan kaynaklanan suçlar sıralanmıştır.

Bu hadiste büyük günahlardan sadece dördünün sayılmasının çeşitli sebepleri olabilir. Bu dört günah, büyük günahların en ağırı olabilir. Olur Ya de bu hadisin söylendiği yerde bulunan kimselerin durumu, kendilerine bilhassa bu günahları hatırlatmayı gerektiriyordu. Öğretim kolaylığı sebebiyle o sırada yalnızca bunlar söylenmiş olabilir.

Hadisten Öğrendiklerimiz

Allah’a şirk koşmak, asıl babaya itaatsizlik etmek, haksız yere adam öldürmek ve yalan yere ant içmek en büyük günahlardır. İnsana yakışan, bu tüyler ürperten suçlardan güçlü olarak kaçınmaktır.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/en-buyuk-gunahlar.html