Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Fatih Akgül, doğal gazlı ve gazlı ocaklarda verimi yüksek olanların tercih edilmesi ve camlarda ısıcam (çift cam) sistemi kullanılması gerektiğini belirtti.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Fatih Akgül, 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, gezegenin kaynaklarını iyi kullanmanın ve cari açığın nedeni olan enerjide tasarrufun "çağdaş bir hafıza" olduğunu söyledi.

Enerji verimliliğini artırmak için tasarruf farkındalığı oluşturulması gerektiğini aktaran Akgül, "Tasarruf bilincine sahip olmayan bireyler için 'İnsan eğitemiyorsan, malzemeyi eğit' prensibi işe yarayabilir. Petrol gibi doğal bir kaynağa sahip olmayan Türkiye, enerjiye olan dışa bağımlılığını azaltabilmek nedeniyle yeni ve alternatif kaynaklara yönelerek gelişim karşılamak zorundadır. Burada büyük tartma arz eden konu ise mevcutta bulunan doğal kaynakları iyi kullanmaktır. Bu önem talep eden konuya ise 'enerji verimliliği' denilmektedir." dedi.

Konutlarda her 100 liralık elektrik faturasının 35 lirasını tasarruf etme potansiyeli olduğunu belirten Akgül, şunları kaydetti:

"Enerji tüketiminde yüzde 25 oranındaki tasarruf potansiyeli, 9 milyon 732 bin ton petrole karşılık gelmektedir. Türkiye'de enerji tasarruf potansiyeli yüzde 25 olarak tespit edilmektedir. Tüketiciler açısından konuyu daha dikkate bedel kılan ise bu tasarruf potansiyelinin konutlarda yüzde 35'e varmasıdır. Bir öteki ifadeyle, konutlarda ısıtma ve aydınlatmada kullanılan enerjinin yüzde 35'i müsriflik edilmektedir.

Türkiye'de hanehalkının elektrikli cihaz kullanımı alışkanlıkları üstünde yapılan araştırmalara kadar, kadınların yüzde 6,1'i, erkeklerin ise yüzde 7,1'i kullanmadıkları zamanlar elektrikli aletleri hiçbir zaman fişten çekmiyor. Kadınların yüzde 42,5'i, erkeklerin ise yüzde 38,9'u defalarca tasarruflu ampul kullandığını dile getirmektedir. Kadınların yüzde 23,2'si, erkeklerin ise yüzde 23,6'sı elektrikli konut aletlerini her zaman gün içinde elektrik tüketim bedelinin düşük olduğu saatlerde kullanmaktadırlar. Kadınların yüzde 41,3'ü, erkeklerin ise yüzde 39,3'ü çamaşır makinesini tekrar tekrar tam kapasite doldurduktan sonradan çalıştırmaktadır. Kadınların yüzde 31,2'si, erkeklerin ise yüzde 28'i elektrikli konut aletlerinin bakım ve temizliğini daima uyumlu olarak yapmaktadır."

Günümüzün en büyük israflarından birisinin de teknoloji israfı olduğunu ifade eden Akgül, "Teknoloji çağı olarak adlandırdığımız günümüzde teknik cihazların kullanımında aşırıya kaçmanın bir israf olduğu gün geçtikte daha fazla ayrım edilmektedir. Marka ve yeni model teknoloji cihazlarını uygulamak bir moda, bir imaj olarak algılanmaktadır. Toplumda oluşan bu moda ve imaj, insanları çok büyük israfa sürüklemektedir." dedi.

Doğal gaz tüketiminde tasarruf tedbirleri

Fatih Akgül, kış aylarının yaklaşmasıyla doğal gaz tüketiminde tasarruf tedbirlerinin önemine dikkat çekici ederek, şu tavsiyelerde bulundu:

"Doğal gazlı ve gazlı ocaklarda verimi yüksek olanlar tercih edilmelidir. Camlarda ısıcam (çift cam) sistemi kullanılmalıdır. Bu Vesile Ile kışın ısı kaybını yüzde 40-50, yazın ısı izolasyonunda ise yüzde 15 oranında tasarruf temin etmek olası olacaktır. Geceleri ve konuttan uzun süreli ayrılmalarda sıcaklık ayarı düşürülmelidir. Radyatörlerin üzeri, önü estetik sebeplerle kapatılmamalı, radyatör arkasındaki duvara folyolu levhalar konulmalıdır. Böylece yüzde 15 oranında yakacak tasarrufu karşılamak mümkündür. Pencere ve kapı izolasyonu yüzde 15 oranında tasarruf sağlamaktadır. Kalın ve pencereyi iyice kapatan perdeler kullanılmamalıdır. Kışın oda havalandırması, bütün açık pencerelerle kısa vakit için yapılmalıdır. Gece-gündüz kullanılmayan alanlar ısıtılmamalı, kapılar kapalı tutulmalıdır.

Süre ayarlı termostat kullanılarak kapı, pencere ve ısıveren aletlerin uzağına monte edilmelidir. Konuttan bir günden fazla bambaşka kalınması halinde termostat kapatılmalıdır. Termostat 10-20 dereceye ayarlanmalıdır. Binanın çatı, duvar ve pencere izolasyonunun bütün olduğu takdirde çatı yalıtımında yüzde 20, dış duvar yalıtımında yüzde 15, pencere kapı yalıtımında yüzde 15, sızdırmazlık önlemleriyle yüzde 10 oranında enerji tasarrufu sağlanır. Bu türden ı​​​​​​​sı izolasyon inşaat maliyetini en fazla yüzde 3 artırırken, takvim yakıt tüketimini ise yüzde 50 azaltmaktadır. Doğal gaz sobasının filtreleri ayda bir kere temizlenmeli ya da değiştirilmelidir. Mümkünse hayat alanının etrafı yeşillendirilmelidir. Kullanılmayan baca delikleri kapatılmalıdır. Doğal gazlı ısınma arabulucu alımında verimi yüksek olanlar tercih edilmelidir."

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/evlerimizde-bireysel-tasarrufla-enerji-israfi-yuzde-50ye-kadar-dusurulebilir.html