Faiz nedir, ne kavrama gelir? Faiz kelimesinin sözlük ve fıkhi anlamı nedir? Faiz kelimesinin anlamı ve faiz ile ilgili cümleler.

Faiz sözlükte, “işletmek için bir yere ödünç verilen paraya karşılık alınan kâr, getiri, ürem, nema” demektir.

FAİZ NEDİR?

Ödünç işlemlerinde ve alışverişte karşılığı bulunmayan hakiki veya hükmî fazlalık.

Türkçe’deki yaygın karşılığı “faiz” olan Arapça ribâ kelimesi sözlükte “fazlalık, nemâ, artma, artış; yükseğe çıkma; (ceset) serpilip gelişme” gibi anlamlara kazanç.

Fıkıh literatüründe ise ribâ, borç bahşedilen bir parayı ya da malı kesin bir süre sonunda belirtilmiş bir fazlalıkla, yoksa borç ilişkisinden doğan ve süresinde ödenmeyen bir alacağa ek vade tanıyıp bu süreye karşılık onu fazlalıkla geri almanın ya da bu şekilde alınan fazlalığın adıdır. Türkçe’de kullanılan “faiz” kelimesi de Arapça kökenli olup genelde ribâ ile anlamdaş kabul edilir. (Kaynak: DİA)

FAİZ İLE İLGİLİ CÜMLELER

Resûlullah faizi yiyene, yedirene, yazana ve buna tanıklık eden iki kimseye lânet etti ve ‘Hepsi (günahta) eşittir.’ buyurdu. (Müslim, Müsâkât, 106)

***

Faiz aracılığıyla mal çoğaltan hiç kimse yoktur oysa sonunda durumu (malında) azalmaya dönüşmesin. (İbn Mâce, Ticâret, 58)

***

Emin şartlarla ödünç verilen paradan muayyen vakit sonunda alınan kâr, ribâ: Tüm civar köylülere yüzde iki yüz fâizle borç verirlerdi. (Ömer Seyfeddin)

***

Bu da önemli fâizlerle istikraz edilmiş paraların Beyoğlu’na akmasına sebep oldu. (Yahyâ Kemal)

***

Son on beş yıl içinde fâizciliğiyle zenginleşen Eseoğlu, Kumdere’nin dibinden başlayan ova tarlalarını birer birer satın almaya başlamıştı. (Ömer Seyfeddin)

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/faiz-ne-demek.html