Hadisi şerifi nasıl anlamalıyız? Hadisten çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Fakirler, cennete zenginlerden beşyüz sene önce girerler.” (Tirmizî, Zühd 37. Ayrıca bk. İbni Mâce, Zühd 6)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Peygamber Efendimiz’in hadislerinde ayrıca fakirlere hem de zenginlere karşın müjdeler vardır. Bu kısa hadis, fakirler için müjde ihtiva eden rivayetlerden biridir. Ancak, konuyla ilgili bir çok rivayette, müjdelenen yoksul ve zenginlerin vasıflarından da bahsedilir. Temel özellik olarak, sabreden fakirlerle, varlıklı olmanın gereğini yerine getiren doğru ve şükreden zenginlerin öne geçirildiğini görürüz. Buna göre her fakirin her zenginden daha önce cennete gireceği gibi bir genel hükme varılması laf konusu olamaz. Cennete en son girecek nice fakir bulunduğu gibi, cennete ilk girecek olan nice zengin vardır. Çünkü Peygamberimiz’in dürüst ve güvenilir tüccarın peygamberler, sıddîkler ve şehitlerle birlikte haşrolunacağına dair hadisini (Süyûtî, el-Fethu’l-kebîr, II,40) ve aynı rivayetleri de hatırdan çıkarmamak gerekir.

Kıyamet gününde fakirlerin hesabının zenginlere kadar daha kolay ve süratli olacağı dağıtılmış rivayetlerde belirtilir. Çünkü ırk, bu dünyada sahip oldukları her şeyin hesabını Allah huzurunda verecekler, mal mal ve zenginlik cinsinden olan varlıklarını nereden ve nasıl kazandıklarından, nereye sarfettiklerinden sorumlu tutulacaklardır. Fakirlerin cennete girişinin zenginlerden beş yüz sene gibi gerçekte fazla kayda değer bir süre farkıyla önce olacağını göz önüne alarak, dinin fakirliği teşvik ettiği sanılabilir. Oysa burada esas dikkatimizi çekmesi gereken şey, zenginlerin hesabının çetin olacağı ve içine haram karışmamış bir zenginliğin zorlama bulunacağı gerçeğinin kavranılmasıdır. Kaldı oysa, âhiretteki yıl hesabının dünya ile kıyas edilmeyeceği de bir diğer gerçektir. Kur’ân-ı Kerîm’de: “Belirli ama Rabbinin nezdinde bir gün, sizin saymakta olduklarınızdan bin sene gibidir” Hac sûresi (22), 47 buyurulur.

Netice itibariyle, burada anılan fakirler ve zenginler hakkındaki hükümlerin fakir ve zenginler sınıfının tüm fertlerini kapsamadığını ayrıntıları ile belirtmek gerekir. Çünkü her insan grubu içinde iyiler de kötüler de bulunabilir. Fakat hükmün genele tarafından olduğu gerçeğini düşünürsek, çoğunluğu itibariyle zenginlerin fakirlerden daha sonra cennete gireceklerini ve girmelerinin baskı olacağını bildirmek mümkündür.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir?
Sabırlı ve iyi işler işleyen fakirler, sahip oldukları nimetin kadrini ve kıymetini bilmeyen ve şükrünü yerine getirmeyen zenginlerden daha üstündür. Farzedilen niteliklere sahip fakirler, zenginlerden daha önce cennete girerler. Dünyada zühde karşın bir hayatı tercih edenler, fakir olsun varlıklı olsun daha üstündürler.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/fakirler-cennete-zenginlerden-once-girerler-hadisi.html