Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, mahvolmuş durumdayken Vakıflar Genel Müdürlüğünce ayağa kaldırılan ve cuma namazıyla bilikte her yerde ibadete açılan Enez Ayasofya Camii'nde hutbe irat etti.

Erbaş, hutbede, "En şanslı ümmet" övgüsüne mazhar olan, zihni ve gönlüne İslam'ın ulu değerlerini nakşeden her müminin, imanına zarar verecek işlerden uzak durması gerektiğini söyledi.

Helal kazancın önemine vurgu yapan Erbaş, "Mümin, aldığının ve sattığının hesabını vereceğini aklından çıkarmaz, az da olsa helalle yetinir." dedi.

Erbaş, cemaatinden 56 yıl uzaktan kalan Enez Ayasofya Camii'nin her yerde cemaatiyle buluştuğunu açıklama ederek, minarelerin yarım yüzyıl yoksun kaldığı ezanlarına kavuştuğunu belirtti.

İstiklal Marşı'nın, "Ruhumun senden, İlahi, şudur ancak emeli, değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli. Bu ezanlar ancak şehadetleri dinin temeli, ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli." mısralarıyla hutbeye sürekli Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ebediyen yurdumuzun üstünde minarelerimizden yükselen ezanlar devam edeceği gibi, işte bu güzel camimizin minarelerinden ezanlar da sonsuza dek devam edecektir inşallah. Camilerimiz Müslümanların kendilerini rahmet ve acıma sıcaklığıyla içinde topladığı, Rabbimizin en hoş mekanlarıdır. Rabbimizin rızasına uygun şekilde zamanımızı geçirdiğimiz en hoş mekanlarımızdır. Çünkü camilerimizde Rabbimize secde ediyoruz. Ona rüku ediyoruz."

- "Kurtuluş namaz ve ibadettedir"

Fatiha suresinin anlamını da paylaşan Başkan Erbaş, ezanların "sırat-ı müstakim" yoluna ziyafet ettiğini dile getirerek şunları kaydetti:

"Çünkü orada Kelimeişehadet'in o ifadeleri yer alıyor. Haydin namaza dedikten sonradan tüm Müslümanlar kurtuluşa ziyafet ediliyor. Bu camide de kıyamete değin, tüm Müslümanlar namaza ve kurtuluşa eğlence edilecek. Çünkü kurtuluş namaz ve ibadettedir, kurtuluş camilere gitmektedir. Namaz ve ezan bize bunu hatırlatıyor. Yüce Allah bu millete, bu ümmete binlerce cami yapmayı nasip etti. Camiler yaparak, Allah'a imanının, ahirete imanın tam olduğunu, namazı dosdoğru kılanlardan olduğunu, zekat verenlerden olduğunu, Allah'tan diğer kimseden korkmadığını ispat eden bir millete sahibiz. İşte burası da onun en hoş ispatlarından birisidir."

Caminin ihyası için Vakıflar Genel Müdürlüğü ve emeği geçenlere teşekkür eden Erbaş, binanın imarı gibi içerisinde cami dersleriyle manevi imarın da yapılacağının altını çizdi.

Erbaş, duanın peşinde cuma namazını kıldırdı.

Namazı, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren ve caminin ibadete açılışı programına katılanlar da kıldı.

- Enez Ayasofya Camii

Fatih Sultan Mehmet'in 1456'da Cenevizlilere ait Enez'i fethetmesi sonrası 12. asır eseri, mihrap, minber ve kesme taştan minare yapılarak camiye dönüştürüldü.

Osmanlı döneminde birkaç kere onarımdan geçirilen caminin bir kısmı 1965'teki depremde yıkıldı. Bu süreçte onarımı yapılmayan eser, bir müddet sonradan büyük ölçüde hasar gördü ve böylece ibadete kapatıldı.
Tarihi caminin restorasyonu amacıyla Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2015 yılında ilk adım atıldı. Proje ve ihale aşaması sonrası 2016'da vakfiyesine uygun olarak başlanan caminin restorasyonu, Vakıflar Alan Müdürlüğü koordinasyonunda tamamlandı.

Kaynak: Diyanet Haber

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/fatihin-yadigari-enez-ayasofya-camii-56-yil-sonra-yeniden-ibadete-acildi.html