Diyanet İşleri Başkanlığı kadar hazırlanan bu haftaki cuma hutbesi “Mümin Yararsız Sözlerden ve Lüzumsuz İşlerden Uzaktan Durur” başlığıyla yayınlandı.

“Mümin Faydasız Sözlerden ve Lüzumsuz İşlerden Uzakta Durur” başlığıyla yayınlanan bu haftaki cuma hutbesinde, müminlerin namazlarında huşû içinde olduğu, faydasız söz ve davranışlardan uzak durduğu açıklama edildi.

Hutbede, iyi bir Müslüman edinmek için kişinin faydasız işleri terk etmesi tavsiyesine yer verildi. Ve “İslam, hayatımızın her alanında güzel ve yararlı şeylerle meşgul olmamızı emreder. Yaratılış gayemize uygun şekilde imanla birlikte salih amel işlemeye özendirme eder. Dünya ve ahiret için faydalı olmayan, vakit ve emek israfına yol açan işlerden kaçınmamızı öğütler” denildi.

İşte 26.11.2021 tarihli cuma hutbesi.

MÜMİN FAYDASIZ SÖZLERDEN VE LÜZUMSUZ İŞLERDEN UZAKTAN DURUR

Muhterem Müslümanlar!

Okuduğum ayet-i kerimede Cenâb-ı Hak şöyle buyuruyor: “Muhakkak ama müminler kurtuluşa ermişlerdir. Onlar ancak namazlarında huşû içindedirler. Yararsız söz ve davranışlardan da uzaktan dururlar.” (Mü’minûn, 23/1-3.)

Okuduğum hadis-i şerifte Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) şöyle buyuruyor: “Yararsız işleri terk etmesi, bir kişinin iyi Müslüman olduğunu gösterir.” (Tirmizî, Zühd, 11; İbn Mâce, Fiten, 12.)

Aziz Müminler!

Ulu dinimiz İslam, hayatımızın her alanında güzel ve yardımsever şeylerle meşgul olmamızı emreder. Yaratılış gayemize uygun olarak imanla birlikte salih amel işlemeye teşvik eder. Dünya ve öbür dünya için faydalı olmayan, süre ve emek israfına yol açan işlerden kaçınmamızı öğütler. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de kurtuluşa erecek olan müminler şu vasıflarla tanıtılır: “Asra ant ederim fakat insan fiilen ziyan içindedir. Fakat iman edip iyi ameller işleyenler, birbirlerine hakkı ve sabrı nasihat edenler bundan müstesnadır.” (Asr, 103/1-3.)

Kıymetli Müslümanlar!

Başta ailemiz ve yakınlarımız edinmek üzere tüm insanlığa, yaratılan her bir cana faydası olan söz ve amellerimiz, Rabbimizin rızasını kazanmaya vesiledir. Hanelerimizin saadeti, ticaretimizin bereketi, birlik ve beraberliğimizin devamı, söz ve eylemlerimizin hoş olmasına bağlıdır. Hakka ve hakikate yaraşmayan, sevgi ve muhabbeti gönül dünyamızdan uzaklaştıran işlerin sonu ise hüsrandır. Nitekim güveni zedeleyen, toplumsal huzuru bozan, kardeşi kardeşten, eşleri birbirinden, ayıran; ya paldır küldür söylenen bir laf veya dikkatsizce yapılan bir davranıştır.

Değerli Müminler!

Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır: “İyi bilin oysa sizi gözetleyen muhafızlar, Kirâmen Kâtibîn melekleri var. Onlar yaptığınız her şeyi biliyorlar. Şüphesiz iyiler cennette, günahkârlar ise cehennemde olacaklar.” (İnfitâr, 82/10-14.)

Öyleyse geliniz, imanımızı hayatımıza yansıtalım. Din gününün yegâne sahibi olan Cenâb-ı Allah’ın her birimize, اِقْرَأْ كِتَابَكَؕ كَفٰى بِنَفْسِكَ الْيَوْمَ عَلَيْكَ حَسٖيباًؕ  “Oku derhal kitabını! Bugün hesap sorucu olarak sana nefsin yeter.” (İsra 17/14.) buyuracağı mahşer günü için hazırlanalım. Ömür sermayemizi hayrın ardından koşarak, Rabbimizin rızasını arayarak değerlendirelim. Dünya ve öbür dünya için faydalı işler yapmaya çaba edelim. Özümüz ve sözümüz bir, söylev ve davranışlarımız hoş, âkibetimiz cennet olsun. Hutbemi Peygamber Efendimiz’in (s.a.s) şu duasıyla bitiriyorum: “Allah’ım! Fayda vermeyen ilimden, huşû duymayan kalpten, doymayan nefisten ve kabul olunmayan duadan sana sığınırım.” (Müslim, Zikir, 73.)

Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/faydasiz-soz-ve-luzumsuz-islerden-uzak-durun.html