Fecr Suresi 2. ayeti ne anlatıyor? Fecr Suresi 2. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Fecr Suresi 2. Ayetinin Arapçası:

وَلَيَالٍ عَشْرٍۙ

Fecr Suresi 2. Ayetinin Meali (Anlamı):

On geceye,

Fecr Suresi 2. Ayetinin Tefsiri:

Cenâb-ı Hakk’ın ulu kudretini belirten ve böyle sonsuz bir kudret sahibi olan Zât’ın ölüleri her yerde diriltip âhiret hayatını var etmeye, orada kâfirleri cezalandırmaya kâdir olduğunu bildiren varlıklar üzerine yemin edilerek söze başlanır:

Ant edilen birinci husus, اَلْفَجْرُ (fecir)dir. Fecr, tan yerinin ağarmaya başlama ve sabah aydınlığının ortaya çıkıp ufuktan dünyaya dürüst dağıtım vaktidir. Fecirle birlikte gece karanlığı sona erer ve gündüz başlar. Her insanın yaşam defterinde yeni bir sayfa açılır. Bu süre zihnin en sâkin, gönlün en huzurlu, ortalığın en sakin olduğu bir zamandır. O vakit ibâdet ve ilimle meşgul elde etmek çok feyizli ve bereketlidir. Bu sebeple günlük hayat içinde o vaktin ehemmiyetine uyarı çekilir. Ayrıca fecir vakti, ortalığın ağır ağır ağarmaya başlamasıyla birlikte, uykuya dalmış canlıların uyanmaya başladığı zamandır. Bu uyanış, keza İslâm’la birlikte ruhların uyanışına ayrıca de âhiretteki baştan dirilişe işaret eder.

Ant edilen ikinci husus, “on gece”dir. Bundan kasıt ayın otuz gecesinin her on gecesidir. Yâni ayın ince bir çivi biçiminde olduğu ve her gece büyüyerek aydınlığa ulaştığı ilk on gece; ayın büyük bir kısmının parlak olduğu ikinci on gece; nihâyet ayın yavaşça küçülerek gecenin karanlık kısmının arttığı ve sonunda adamakıllı karanlık olduğu son on gecedir. Her ay aksamadan sürekli bu nizam, ne mükemmel bir kudret akışı ve azamet tecellisidir. Ayın bu hareketlerinin, an be an büyütülüp küçültülmesinin, ayrıca zamanın tespiti hem de insan hayatının devamı bakımından çok büyük ehemmiyete sahip olduğu bilinmektedir.

Yemin edilen üçüncü ve dördüncü husus, “çift olan” ve “tek olan”dır. Tek olan, yalnızca ve sadece Allah Teâlâ’dır. Çift olan ise O’nun yarattığı bütün mahlukattır. Zira Cenâb-ı Adalet kendisinin tek olduğunu (bk. İhlas 112/1), varlıkları ise çift yarattığını haber verir. (bk. Yâsîn 36/36; Zâriyât 51/49)

Yemin edilen beşinci husus ise “geçip gitmekte olan gece”dir. Bu ant de gündüz aydınlığının yaklaştığını haber verir. Dolayısıyla ayrıca fecre, ayrıca de geçip gitmekte olan geceye yemin edilmesi, dünyayı bastırmış olan şirk, küfür ve isyan karanlıklarının Resûlullah (s.a.s.)’e inmekte olan vahiy nuruyla aydınlanmaya başladığına göze çarpan eder. Mü’minleri kuşatan ızdırap, işkence, her türlü güçlük ve meşakkat karanlıklarının dağılmaya yüz tuttuğunu ve bunların yerini kurtuluş ve başarının aydınlığına bırakacağını müjdeler. Hem karanlık gecelere benzeşen dünya hayatının, mahşerin aydınlığına doğru yol almakta olduğuna ışık tutar.

Üzerine yemin edilen bu varlıklar, kâinatta büyük ve benzersiz bir nizamın ve bunu tanzim eden nihâyetsiz bir kudretin var olduğunu gösterir. Bu sebeple yemin edilmeye değer varlıklardır. Bunu yapan kudret kesinlikle istediği her şeyi yapmaya, ölüleri de diriltmeye kadirdir. Nitekim, âhirete inanmayıp peygamberlerine karşısında gelen, bu sebeple yeryüzünde azgınlık ve bozgunculuk eden önceki kavimlerin başlarına gelenler, ilâhî kudretin bir diğer tezâhürü, onun gözler önünde cereyan eden canlı şâhitleridir. Şöyle ancak: 

Fecr Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Fecr Suresi 2. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/fecr-suresi-2-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html