Felâk Suresi 5. ayeti ne anlatıyor? Felâk Suresi 5. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Felâk Suresi 5. Ayetinin Arapçası:

وَمِنْ شَرِّ حَاسِدٍ اِذَا حَسَدَ

Felâk Suresi 5. Ayetinin Meali (Anlamı):

“Kıskandığında hasetçinin şerrinden!”

Felâk Suresi 5. Ayetinin Tefsiri:

Haset, bir kişinin kardeşinin sahip olduğu nimetlere; kocasına, hanımına, evladına, malına, ilmine göz dikerek bunların onun elinden çıkmasını istemesi ve bunu yapmak için de bir kısım haksız yollara baş vurmasıdır. Bu itibarla haset son derece tehlikeli ve hasar verici bir duygudur. Haset kişinin içinde kalıp, laf ya da fiil olarak dışa yansımadığı sürece başkasına hasar vermez. Lakin haset edeni rahat bırakmaz, gece gündüz içini kemirir durur. Söz ve fiil olarak dışa yansımaya başladığı vakit haset edilene de zarar verir. Buna göze çarpan etmek üzere âyette “kıskandığı vakit” kaydı getirilmiştir.

Şâir Recâîzâde Ekrem der ancak:

“Haset-perverlerin hâli yamandır,

Fakat yoktur bir belâ beter hasetten.

Sarılmış nefse bir müz‘iç yılandır,

Fakat gitmez çıkmadık can cesetten.”1

Hasedin üç derecesi vardır. İkisi yasaklanmış üçüncüsü özendirme edilmiştir. Birincisi kardeşinin elindeki nimetin gitmesini istemek, ona diğer nimetlerin gelmesini istememek ve bundan rahatsız olmaktır. Kendisine gelmese de ondan gitmesini arzulamaktır. İkincisi kardeşinin elindeki nimetin ondan çıkarak kendisine gelmesini istemektir. Üçüncüsü ise kardeşinin elindeki nimetin ondan çıkmasını istemeksizin o nimetten kendisinde de olmasını arzulamasıdır. İşte bu üçüncü duyguya “gıpta” ya da “gıpta” denilir. Haset fena, ama imrenme güzeldir. Haset fert ve toplumu çöküntüye götürürken, imrenme fertleri gayrete getirerek, yarışmaya iterek toplumu ilerlemesine tezgâhtar olur. Efendimiz (s.a.s.) şu beyânlarıyla imrenmeyi özendirme etmiştir:

“Ancak şu iki kişiye imrenilir: Allah’ın verdiği malı Allah yolunda harcayan ve Allah’ın verdiği ilim ve hikmete tarafından yaşamış ve başkalarına da öğreten kişilere.” (Buhârî, İlim 15; Tevhid 45)

Peygamber Efendimiz (s.a.s.): “Ateş odunu yeyip bitirdiği gibi, haset de iyilikleri yer bitirir” (Ebû Dâvûd, Edeb 44; İbn Mâce, Zühd 22) buyurarak hasetten sakındırmaktadır. Çünkü haset başkalarına hasar verdiği gibi, kişinin kendine de çok hasar vericidir. Haset kişiyi Allah’a karşısında isyana, O’nun taksimatına razı olmamaya, günaha girmeye ve hayatı binbir türlü bezginlik, endişe ve huzursuzluklarla geçirme yol açar. O halde hem hasetten keza haset etmekten keza de haset edenden Allah’a sığınmak gerekir.

Genel olarak bütün yaratıkların, özel olarak da gece, efsuncu ve hasetçinin şerrinden Allah’a sığınmayı emreden Felak sûresini, insanın dünyada da âhirette  de başına belâ olabilecek ve onu ölümsüz bir hüsrana sürükleyecek en büyük şerden Rab, Melik ve İlâh gibi üç büyük sıfatıyla birlikte Allah Teâlâ’ya sığınmayı emreden Nâs sûresi takip edecek ve Kur’ân-ı Kerîm bu sûreyle sona erecektir:

1 Haset-perver: Hasete düşkün, haset eden. Beter: Kötü. Müz’iç: Acı ve eziyet veren.

Felâk Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Felâk Suresi 5. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/felak-suresi-5-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html