Fetih sûresi, 29. ayetinde ne anlatılmaktadır? Fetih sûresi, 29. ayetinin meali ve tefsiri.

Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyrulur:

"Muhammed Allah'ın elçisidir. Beraberinde bulunanlar da kâfirlere karşısında çetin, kendi aralarında merhametlidirler." (Fetih sûresi, 29)

Âyet-i kerîme, Resûlullah'ı ve onunla beraber yeralma bahtiyarlığına ermiş sahâbîleri en bariz vasıflarıyla tanıtmaktadır. Efendimiz için "Allah'ın elçisidir" buyurulduktan daha sonra sahâbîler hakkında da "Kâfirlere karşısında çetin ve zorlu, kendi aralarında fazla yumuşak ve böylece merhametlidirler" tesbiti yapılmaktadır. Bu, nitelikli Müslümanlar arasında kin, nefret edilen şey, ilişki kesme, düşmanlık etmek gibi kardeşliğe zıt düşen kabalıkların bulunmayacağını ilân etmek demektir.

Böylesi bir ilânda bulunmak, keza bir ambargo laf konusu olmasaydı bile, kardeşliğe tutarsız düşecek her türlü duygu ve davranışların nehyedildiği anlamına gelirdi. Kaldı ancak ulu Rabbimiz ve sevgili Peygamberimiz Müslümanlar arası ilişkileri en ince noktalarına kadar hükme bağlamış ve misal bir toplum yapısının oluşması için zorunlu şartları açıklamışlardır. Dinimizdeki emir ve nehiylerin tamamı ilk olarak işte bu hedefi gerçekleştirmeye yöneliktir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/fetih-suresi-29-ayet-meali-ve-tefsiri.html