Fransa’nın doğusundaki Mulhouse kentinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) yan camiye İslamofobik atak düzenlendi.

Fransa basınındaki haberlere göre, Türk Kültür Merkezi (CCT) bünyesindeki caminin duvarına dün sabahtan namazı sırasında bir şahıs hakaret içerikli ifadeler yazdı.

CCT Başkanı Mustafa Düzenli, birincil kere böyle bir saldırıyla karşılaştıklarını açıkladı.

Namaz esnasına denk gelmesi nedeniyle saldırının organize olduğu kanaatini taşıdığını dile getiren Ahenkli, imamın namazdan önce saldırının gerçekleştiği duvarın önünden geçtiğini ve bu sırada duvara henüz herhangi bir şeyin yazılmamış olduğunu belirtti.

FRANSA’DA MÜSLÜMANLARDA ENDİŞE HAKİM

Düzenli, bölgedeki Müslümanların güvenliğinden üzüntü duymaya başladığına dikkati çekerek, “Cuma günleri namaz için 1000’den pozitif kişi toplanıyor. Bunu yapan daha diğer şeylere de kalkışabilir.” diye konuştu.

Cami yetkililerinin şikayette bulunması üzerine polis olaya ilişkin soruşturma başlattı.

Aynı bölgede Metz kentinde de perşembeyi cumaya bağlayan gece DİTİB’e tabi cami molotofkokteylleriyle kundaklanmış, meydana çıkan yangında caminin dış cephesi zarar görmüştü.

Belediye Başkanı François Grosdidier saldırıyı İslamofobik olarak niteleyerek, kentte Müslüman topluma dayanışma için cumartesi 12.00’de miting düzenleyeceklerini açıklamıştı.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ERBAŞ FRANSA’DAKİ DİTİB CAMİSİNDE HUTBE OKUMUŞTU

DİTİB’e emrindeki camilere yönelik kundaklama ve İslamofobik saldırıların Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın ramazanın sonuna içten Fransa’nın Strazburg şehrinde yer alan DİTİB Yunus Emre Camisi’nde teravih namazı kıldırması ve hutbe okuması sonrası döneme denk gelmesi dikkati çekti.

Fransa yönetiminin, Ağustos 2021’de kabul ettiği ve Müslümanların hayatına müdahale ettiği, onları ötekileştirdiği gerekçesiyle eleştirilen “ayrılıkçılıkla çaba” yasasıyla birlikte Müslümanlara ve cami ile mescitlere karşın saldırılar çoğaltma göstermeye başladı.

Ayrıca, ülkede 2 Mart’ta yayımlanan bir raporda, Şubat 2018’den Ocak 2022’ye kadar 25 bine yakın cami, mektep, dernek ve iş yerinin kontrol edildiği, benzer dönemde 20’den fazlası cami edinmek üzere bu kuruluşların 718’inin kapatıldığı belirtilmişti.

Amerikan gazetesi New York Times da Fransa’da ayrımcı ve İslamofobik muameleye maruz kaldıkları için çok sayıda Müslümanın ülkeyi sessizce terk etmelerini haberleştirmiş, haber ülke medyasında uzun vakit gündemde kalmıştı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/fransada-namaz-esnasinda-ditibe-bagli-camiye-islamofobik-saldiri.html