Gâşiye Suresi 12. ayeti ne anlatıyor? Gâşiye Suresi 12. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Gâşiye Suresi 12. Ayetinin Arapçası:

ف۪يهَا عَيْنٌ جَارِيَةٌۢ

Gâşiye Suresi 12. Ayetinin Meali (Anlamı):

Orada akıcı berrak pınarlar vardır.

Gâşiye Suresi 12. Ayetinin Tefsiri:

İkinci grup, dünyadaki ömür sermayelerini kârlı bir alışverişe çevirip sonunu kamil imanla mühürlemeyi başaran bahtiyarlardır:

Bunlar nimetler içinde mesut olurlar. Bu halin hoş izleri yüzlerine akseder, tarifi imkânsız bir neş’e, letâfet ve yumuşaklık içinde bulunurlar. “Öyle oysa, onları saran nimetlerin sevinç ve parıltısını yüzlerinden okursun” (Mutaffifîn 83/24) âyeti onların bu hâlini anlatır.

Dünyada yaptıkları ibâdet ve taata, âhiret saadeti için çektikleri bıkkınlık ve meşakkatlere razı ve hoşnut olurlar. Çünkü işledikleri sâlih amellerin ve Allah yolunda göğüs gerdikleri zorluk ve sıkıntıların burada karşılığını görürler. Cennette de manâsız durmazlar; her daim şımartma alacakları, neş’e ve mutluluk duyacakları işlerle meşgul olurlar. Yeme, içme, dostlarla muhabbet, eşleriyle beraber olma gibi. Âyet-i kerîmede buyrulur: “Cennet ehli o gün tatlı, sevinç dolu meşguliyetler içinde cennet nimetlerinden yiyip içerler.” (Yâsîn 36/55)

Bunlar lüzum mekân lüzum kıymet itibariyle yüksek olan cennetlerde konaklarlar. Orada yalan, iftira, inkâr, küfür, hakaret, alay ve sanki hiçbir fena laf duymazlar. Orada hiç bir gözün görmediği, hiçbir kulağın duymadığı ve hiçbir insanın hatrına gelmeyen hoş nimetlerle perverde olurlar. (bk. Buhârî, Tevhid 35; Müslim, İman 312) Şarıl şarıl durmadan akan cennet ırmakları, üstüne oturdukları yüksek koltuklar, karyola ve döşekler, en hoş cennet içeceklerini içtikleri hazırlanıp önlerine konmuş doymuş doymuş kadehler, yaslandıkları sıra sıra dizilmiş yastıklar ve bulundukları köşklerin tabanlarına döşenmiş en güzel halılar bu nimetlerden bazılarıdır.

Kur’lahza’ın verdiği bu haberlerin doğruluğunda şüphesi olanlar, Allah’ın ulu kudretini gösteren şu açık deliller üstünde ibretle tefekküre davet edilir. Burada dört mühim delilden bahsedilir. Birinci uyarı çekilen kanıt devenin yaratılışıdır:

Gâşiye Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Gâşiye Suresi 12. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/gasiye-suresi-12-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html