Gâşiye Suresi 5. ayeti ne anlatıyor? Gâşiye Suresi 5. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Gâşiye Suresi 5. Ayetinin Arapçası:

تُسْقٰى مِنْ عَيْنٍ اٰنِيَةٍۜ

Gâşiye Suresi 5. Ayetinin Meali (Anlamı):

Kendilerine son derece sıcak bir su kaynağından içirilecek.

Gâşiye Suresi 5. Ayetinin Tefsiri:

Tüm varlığı geçici bir zaman için kullarını imtihan ederek iyilerini kötülerinden karışıklığa itmek için yaratan ve bir gün kurduğu bu nizamı bozacak olan Allah Teâlâ, sûreye kıyamet olayını haber vermekle başlar. Kıyâmetin bir ismi اَلْغَاشِيَةُ (ğâşiye)dir. Ğâşiye, bir şeyi her tarafından sarıp bürüyen, salgın, sargın ve kaplayıcı şey demektir. Bu sebeple kalp zarına, insanı ya da hayvanı içinden saran derde ve kâbus gibi her taraftan saran salgın belâya “ğâşiye” denilir. Kıyâmetin dehşetli afetleri, yıkıp darmadağın eden felaketleri tüm kâinatı kuşatacak ve her şeyi altüst edecek olduğundan, o böyle isimlendirilmiştir.

Belası ve kötülüğü her yanlamasına tüm dünyayı kuşatacak olan kıyamet günü halk müziği iki grup olur. Âyette, “bazı halk müziği” yerine, “bir takım yüzler” ifadesi kullanılır. Çünkü insanların en önemli azalarından biri yüzleridir. Onlar yüzlerinden tanındığı gibi, hem iyi veya fena bir durumda oldukları da yüzlerinden anlaşılması mümkün. Birinci grup, geçici kısacık ömrünü gaflet, günah ve haksızlıklarla hebâ edip küfür ile sonlandıran bedbahtlardır. Bunları âhirette büyük bir hayal kırıklığı ve azap beklemektedir:

  Dünyada iken hakkı kabule yanaşmayan, cömertlik taslayan, mü’minleri alaycı kâfirlerin o gün yüzlerini korku bürüyecek, utançtan başları yere eğilecek, boyunları bükülecek, zelil ve hakîr olacaklardır.

  Fiilen bunlar dünyada böylece manâsız duran, manâsız yatan kimseler de değildir. Çalışıp çabalamışlardır. Lakin bunu Allah’a iman ve  âhiret korkusuyla yok, dünyasal hesaplar uğruna yaptıkları için o gün yaptıkları boşa gidecek, kârları yalnızca çektikleri takâtsizlik olacaktır.

Nitekim onların bu hâli âyet-i kerîmede şöyle haber verilir:

“Rasûlüm! De oysa: «Yaptıkları ameller yüzünden en çok zarara uğrayacakları haber verelim mi? Onlar, güzel şeyler yaptıklarını zannetmelerine karşın, dünya hayatında yaptıkları araştırmalar boşa dışarı giden kimselerdir. İşte onlar, Rablerinin âyetlerini ve O’na kavuşmayı inkâr etmişler de bu yüzden bütün amelleri boş yere gitmiştir. Tartılacak şeyleri kalmadığından kıyamet günü onlar için artık bir terâzi koymayacak, onlara hiçbir kıymet vermeyeceğiz. İşte inkâr etmeleri, âyetlerimi ve peygamberlerimi alaya almaları sebebiyle onların cezası cehennemdir!»” (Kehf 18/103-106)

Bunlar, dünyada menfaat vermeyecek işlerin arkasında koşup yoruldukları gibi, kıyamet günü de boyunlarını bükecek, zilletler içinde dayanılmaz ezici cezalara maruz kalacak, dermansızlık ve bitkinlikle sıkıntılar çekeceklerdir. Bu sıkıcı cezalar, cehennem ateşi içinde esaret zincirlerini ve tomruklarını sürükleyerek aşağı yukarı bata çıka boğuşup durmalarıdır.

  Onlar son derece sıcak ve kızgın bir ateşe girecekler. Sıcaktan tamamen sıkılmış bu kâfirlere, ferahlatıcı bir içecek yerine, fazla decede sıcak içecekler verilecektir.

  Yiyecekleri ise sadece ضَر۪يعٌ (darî‘) denen bir dikendir. Bu, arapların yaş olanına اَلشِّبْرِقُ (şibrık) kurusuna darî’ dedikleri dikenli bir ağaçtır. Ayrıca dikenli hem de zehir gibi acıdır.

Bazı âyetlerde, cehennemliklerin “zakkum” ve “iltihap”den başka yiyeceklerinin olmadığı haber verilirken, burada da “zehirli ve kuru dikenli bir bitki”den başka yiyeceklerinin olmadığı anlatılır. Bunlar aralarında bir çelişki yoktur. Çünkü cehennemde bambaşka farklı dereceler vardır. Cehennemliklerin suçlarına kadar ya da her suç için ayrı bir azabın verilmesi sözkonusudur. Yoksa “zakkum” yemekten kaçınacaklar, onlara “irin” verilecektir. Ondan da kaçınacaklar, bu kez yemeleri için “zehirli kuru diken” verilecektir. Hâsılı onlara sevdikleri hiçbir yiyecek verilmeyecek, yedikleri ve içtikleriyle bile devamlı azap edileceklerdir.

Kâfirlerin bu acıklı ve biçare hallerinin karşısına, cennet-cehennem gerçeği en ince ayrıntısına kadar anlaşılsın diye, mü’minlerin nimet, kolaylık ve saadet dolu tablosu konur:

Gâşiye Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Gâşiye Suresi 5. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/gasiye-suresi-5-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html