Nebî sallallahu aleyhi ve sellem hadisi şerifte Müslümanları dünya ve ahiret hayatı adınan hangi konuda uyarıyor...

Enes radıyallahu anh’den söylenti edildiğine kadar, Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Allah’ım! Gerçek yaşam yalnızca âhiret hayatıdır.” (Buhârî, Rikak 1, Cihâd 33, 110, Menâkibu’l-ensâr 9, Megâzî 29; Müslim, Cihâd 126, 129. Keza bk. Tirmizî, Menâkıb 55; İbni Mâce, Mesâcid 3)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Peygamber Efendimiz bazı hadislerini bir olay üstüne söylemiştir. Hadis ilimlerinden biri olan esbâbü vürûdi’l-hadîs, hadislerin hangi sebeple söylendiğini konu edinir. Hz.Peygamber bu hadisi, Hendek savaşı öncesinde hendek kazma sırasında söylemiştir. Peygamberimiz, hendek kazmakta olan ashabının yorulduğunu görür görmez, insanın bu dünyada uğradığı birtakım sıkıntılara, tasa ve yorgunluklara üzülmemesi gerektiğini, bunların hepsinin ecrinin ebedî olan âhiret hayatında verileceğini onlara müjdeleyerek böyle buyurmuştu. Bu Nedenle ashâba istek ve isteklerini, hedeflerini bu dünya ile sınırlandırmamalarını öğütlemişti. Aynı hadisi, Vedâ haccı esnasında, arefe gününde mü’minlerin çokluğunu gördüğünde de söylemişti. Dünyadaki çokluklarının kendilerini gururlandırmaması gerektiğini, çünkü dünyadaki her şeyin geçici olduğunu hatırlatmıştı. Tüm bunlar göstermektedir oysa, başlıca daimi hayat âhiret hayatıdır ve insanın bu geçici dünyadaki tüm gayreti, ebedî ve daimi âhiret hayatını galip gelmek olmalıdır.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir?
Bu dünya hayatı geçici olup, dünyanın her şeyi burada kalır. Hakiki yaşam ebedî olan âhiret hayatıdır. Müslüman, dünyadaki geçici hayatını yaşarken, ebedî hayatı kazanmayı defalarca göz önünde bulundurmalıdır.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Esas Yaşam Ahiret Hayatıdır

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/gercek-hayat-ahiret-hayatidir-hadisi.html