Soğuk algınlığına ne iyi gelmez? Grip ve nezle olan kişilerin tüketimine uyarı etmesi gereken besinler.

Havaların soğumaya başlamasıyla grip, nezle, farenjit, sinüzit gibi hastalıklar da yavaş yavaş kapıyı çalmaya başlıyor. Bu cins üst solunum yolu enfeksiyonlarında sıklıkla burun tıkanıklığı, halsizlik, hapşırık, burun akıntısı gibi olumsuz durumlar ortaya çıkıyor. Bu etkileri ortadan uyandırmak için hangi besinlerin tüketilmesi gerektiği genelde biliniyor oysa hangi gıdalardan uzaktan durulması gerektiğinin üzerinde pek durulmuyor. Fakat soğuk algınlığı şikayetlerini tetikleyecek besinlerden sakınmak, bu hastalıkları hafif şekilde atlatmak açısından tartma taşıyor. Dyt. Aslıhan Altuntaş, üst solumun yolu enfeksiyonlarında uzak durulması gereken besinler hakkında data verdi.

HİSTAMİN İÇEREN BESİNLERE DİKKAT!

Grip, nezle, farenjit, sinüzit gibi durumlarda doktora başvurulduğunda antihistaminik ilaçlar verilir. Çünkü üst solumun yolu enfeksiyonları ve alerjilerde vücutta oluşan şikayetlerden sorumlu olan madde histamindir. Histamin vücutta arttığı vakit bu olumsuz durumlarla karşılaşılır. Dolayısıyla soğuk algınlığı durumlarında histamini azaltacak, histamin içermeyen ya da histamin salınımını artırmayan besinleri harcamak gerekmektedir. Bazı besinler doğal olarak histamin içermektedir. Bir Takım besinler histaminin vücutta artmasına sebep olmaktadır. Bir Takım besinler ise histamini parçalayarak kandaki miktarının artmasına sebep olmaktadır.

SOĞUK ALGINLIĞINDA ESKİ PEYNİRLERDEN UZAKTA DURUN

Histaminden varlıklı olan besinlerde birincil sırada mayalı besinler bulunmaktadır. En çok mayalı içeceklerden kaçınılması lazım. Mayalı gıdalardan turşu, sirke, yoğurt, ayran histamini ve histaminin vücutta salgılanmasını artırmaktadır. Ama bunların fayda-hasar dengelerini kurmak, tüketimi tamamen kesmek yerine sınırlandırmak, böylece bağışıklığı güçlendirici faydalarından da mahrum kalmamak doğru olacaktır. Sucuk, pastırma, sosis, salam gibi bitmiş etler de histaminden varlıklı gıdalardır. Yalnızca soğuk algınlığı zamanlarında yok, dinç beslemek adına da zaten bu tamamlanmış gıdalardan uzak durmak gerekir. Peynirler de uyarı edilmesi gereken besinler arasındadır. Özellikle histamin içeriği en yüksek olan eski peynirlerdir. bu nedenle sert ve pastörize peynirleri günde 60-90 gramı aşmadan harcamak gerekmektedir. Sebzelerden de ıspanak, domates ve patlıcan histamin içeriği zengin besinlerdendir. Oysa yalnızca soğuk algınlığı durumlarında da olsa bu sebzeleri hiç tüketmemek yok tüketimini sınırlamak daha doğru olacaktır. Tütsülenmiş besinlerden bilhassa balıklar histamin açısından zengindir. Dolayısıyla soğuk algınlığı durumunda tütsülenmiş balıklar yok daha çok taze olanlar tercih edilmelidir.

ÇİKOLATA SOĞUK ALGINLIĞI ŞİKAYETLERİNİ ARTIRIYOR

Çikolata histamin salgılatılmasına yol açtığı için soğuk algınlığı durumlarında çikolata tüketilmemelidir. Bunun yanına çikolatanın içerisinde arıtılmış şeker bulunmaktadır. Rafine şekerin histamini artırıcı etkisi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini yasaklayıcı özelliği nedeniyle rafine şeker içeren bütün gıdalardan uzakta durulması önemlidir. İnek sütü de histamin salgılatan besinler arasındadır. Soğuk algınlığı durumlarında inek sütü yerine ola ki keçi sütü tercih edilebilir. Bunun yanına yoğurt ve kefir de mayalı ve histamin içeriği pozitif olan gıdalardandır. Dolayısıyla hasta iken süt değil yoğurt ve kefiri seçim edip bunu da günde 400 ml ile sınırlandırmak gerekmektedir. Bunların yanında ananas ve papaya da histamin salgısını artıran besinlerdir. Kabuklu deniz ürünleri aynı şekilde histamin salgılatmaktadır. Dolayısıyla soğuk algınlığına yakalandıysanız midye gibi besinlerden de uzak durmanız gerekmektedir. Ana kaynağı buğday olan glüten de histamin salgısını artırdığı için soğuk algınlığı dönemlerinde mümkünse glüten içeriği az olan siyez ekmeği seçim edilebilir. Hem buldur pilavı tüketilecekse siyez buğdayının seçilmesinde menfaat vardır.

YEŞİL AKARSU İYİ GELMİYOR

Soğuk algınlığı durumlarında yeşil dere, siyah dere ve mate çayı da soğuk algınlığı dikkat edilmesi gereken içecekler arasındadır. Bu çaylar vücutta soğuk algınlığı komplikasyonlarının daha fazla yaşanmasına sebep olmaktadır. Bunların yerine ıhlamur, adaçayı gibi hastalık bulgularının iyileşmesine muavin olacak çayların tercih edilmesi nasihat edilmektedir.

Kaynak: memorial.com.tr

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/grip-ve-nezleyseniz-bu-besinlerin-tuketimine-ara-verin.html