“Güneş doğmadan ve batmadan önce namaz kılan bir kimse cehenneme girmeyecektir” hadisini nasıl anlamalıyız?

Ebû Züheyr Umâre İbni Ruveybe radıyallahu anh Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken işittiğini söyledi:

“Güneş doğmadan ve batmadan önce namaz kılan bir kimse cehenneme girmeyecektir.” Resûl-i Ekrem bu sözüyle sabah ve ikindi namazlarını kastetmişti. (Müslim, Mesâcid 213-214. Keza bk. Ebû Dâvûd, Salât 9)

Riyâzü’s-sâlihîn’in birçok matbu nüshasında bu hadisin sahâbî râvisi Züheyr İbni Umâre türünden yazılmışsa da doğrusu bizim kaydettiğimiz gibi Ebû Züheyr Umâre İbni Ruveybe’dir.

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Güneş doğmadan önce kılınan namaz, sabahleyin namazıdır. Güneş batmadan önce kılınan ise ikindi namazıdır. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi, biri uykunun en derin saatinde diğeri günün yorgunluğunun ve çarşı pazarın en yoğun vaktinde kalkıp camiye gitmek, diğer namaz vakitlerine tarafından daha zordur. Baskı olanı başarmanın daha faziletli olacağında belirsizlik yoktur. Bu şart Kur’lahza’ın şu âyetleriyle daha iyi anlaşılması mümkün:

Geceleri öyle az uyurlar, seherlerde istiğfar ederlerdi.” (Zâriyât sûresi, 17-18)

“Kendilerini Allah’ı anmaktan, namaz kılmaktan, zekât vermekten ticaretin ve alışverişin alıkoymadığı halk müziği.” (Nûr sûresi, 37) Görüldüğü gibi Peygamber Efendimiz’in her sözü ya doğrudan ya da dolambaçlı olarak Kur’an’ın bir âyetine dayanmaktadır. Biz bunları bazı kere iyice keşfetme imkânı bulamayabiliriz. Fakat sahih olan bir rivayeti tereddütsüz kabul ederiz. Bu değişiklik rivâyetlerin diğer namazları öyle manâlı saymadığı zannedilmemelidir. Bunlar, her namazın önemini ayrı ayrı anlatıp mü’minleri adam başına teşvik edici rivayetler olarak kabul edilmelidir.

Hadisten Öğrendiklerimiz

Sabah ve ikindi namazlarına bilhassa hassasiyet gösterilmelidir. Çünkü biri uykudan uyanma zorluğuna katlanmayı, diğeri gündüzün yoğun meşgalesini ibadet için terketmeyi gerektirir. İbadetler kişiyi cehennemden korumaya vesile teşkil eder. Namazların bazısı diğerlerinden daha erdemli olabilir. Rızık temini için amaçlamak kulluğa mani olmamalıdır.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/gunes-dogmadan-ve-batmadan-once-namaz-kilan-bir-kimse-cehenneme-girmeyecektir-hadisi.html