“Siz şu ayı zorluk çekmeden gördüğünüz gibi, Rabbinizi de açık açık göreceksiniz. Güneş doğmadan ve batmadan önceki namazları kaçırmamak elinizden geliyorsa, elbette kaçırmayıp kılınız” hadisini nasıl anlamalıyız?

Cerîr İbni Abdullah el-Becelî radıyallahu anh şöyle dedi:

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in yanına idik. Dolunay halindeki avuç içi bakarak şöyle buyurdu:

“Siz şu ayı güçlük çekmeden gördüğünüz gibi, Rabbinizi de dobra dobra göreceksiniz. Güneş doğmadan ve batmadan önceki namazları kaçırmamak elinizden geliyorsa, şüphesiz kaçırmayıp kılınız.”

Buhârî’nin bir rivayetinde: “Resûl-i Ekrem, ayın on dördüncü gecesi avuç içi bakmıştı” denilmektedir. (Buhârî, Mevâkît 16, Tefsîru sûre (50) 2, Tevhîd 24; Müslim, Mesâcid 211. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Sünnet 19; Tirmizî, Cennet 16; İbni Mâce, Mukaddime 13)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Bu hadîs-i şerîf, rü’yet hadislerindendir. Mü’minlerin kıyamet gününde, arada herhangi bir engel ve perde bulunmaksızın Cenâb-ı Hakk’ın cemâlini görmesiyle ilgili hadislere rü’yet hadisleri denilir. Mu’tezile ile Hâricîler dışındaki bütün mezhepler, rü’yetin gerçekleşeceğine inanırlar. Çünkü bu yöndeki hadisler mütevâtir derecesine ulaşmıştır. Mütevâtir haberler ise emin data ifade eder ve inkârı söz konusu olamaz. Sahâbe-i kirâmın önde gelenlerinden minimum yirmi kişi bu yönde rivayette bulunmuştur. Ayrıca, “Yüzler var fakat o gün parıl parıl parlar. Rablerine bakarlar” (Kıyâmet sûresi, 22-23) “Hoş davrananlara daha güzel karşılık, diğer taraftan fazlası vardır” (Yûnus sûresi, 26) “Hayır, doğrusu o gün onlar Rablerini (görmekten) yoksun kalmışlardır” (Mutaffifîn sûresi, 15) gibi âyetler de bu hususa delil getirilmiştir.

Güneşin doğmasından ve batmasından önceki namazlar, sabahleyin namazı ile ikindi namazıdır. Bu iki namazdan insanı alıkoyacak olan da sabah uykusu ile alışveriş ve işle meşgul olma gibi engellerdir. İnsanın arkadaşça niyeti ve gayreti ile bunlar aşılabilir. Esasen daha önce de ifade ettiğimiz gibi beş zaman namazın tümü fazilet yönünden eşittir. Oysa herbirinin kendine has bir nitelik nedeniyle diğerlerinden ayrı mütalaa edilmesinde bir sakınca yoktur. Nitekim bundan önceki hadisi açıklarken sabahleyin ve ikindi namazlarının mümeyyiz vasıflarından sadece biri olan gece melekleri ile gündüz meleklerinin bu vakitlerde bir araya gelmelerine ve mü’minlerle birlikte namaz kılmalarına göze çarpan etmiştik.

Hadisten Öğrendiklerimiz

Mü’minler, kıyamet gününde Allah Teâlâ’yı göreceklerdir. Kâfirler ise bundan mahrum kalacaktır. Sabah ve ikindi namazları erdemli namazlar olup, bunlara sürdürmek gerekir. Bu iki namaza devam edenlerin, diğerlerine de devamı umulur. Namaza engel teşkil eden uykuyu alt etmek, alışverişi, iş ve şiddet gibi meşgaleleri ayrılmak bizim elimizdedir. Buna çaba etmek gerekir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/gunes-dogmadan-ve-batmadan-onceki-namazlari-kacirmamak-elinizden-geliyorsa-kesinlikle-kacirmayip-kiliniz-hadisi.html