Hâkka Suresi 16. ayeti ne anlatıyor? Hâkka Suresi 16. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Hâkka Suresi 16. Ayetinin Arapçası:

وَانْشَقَّتِ السَّمَٓاءُ فَهِيَ يَوْمَئِذٍ وَاهِيَةٌۙ

Hâkka Suresi 16. Ayetinin Meali (Anlamı):

Gök yarılıp parçalanır; artık o gün pek zayıf ve çürük hâle gelir.

Hâkka Suresi 16. Ayetinin Tefsiri:

Dehşetli bir kıyâmet manzarası sunulur: Önce ilâhî kudretle sûra tarifi imkânsız bir üfürülüşle üfürülür. Öyle fakat bunun tesiriyle yeryüzü ve dağlar aşağıdan yukarı yerlerinden oynatılıp kütle kütle ayrılarak kaldırılır. Arkasında birbirlerine fazla şiddetli bir şekilde çarpılır; paramparça, darmadağın edilir; un ufak, toz duman haline gelirler. Nitekim bu durum öteki âyet-i kerîmelerde şöyle haber verilir:

“Dağlar parçalanıp darmadağın edildiği, uçuşan toz zerreleri haline geldiği zaman…” (Vâkıa 56/5-6)

“Kıyâmet günü yer ve dağlar güçlü olarak sarsılır; koca dağlar kum yığınına döner.” (Müzzemmil 73/14)

Buna göre yer titreyecek, çalkalandıkça çalkalanacak; dağlar da toz duman olacak, potada eriyip akan kum yığını gibi eriyip akacaktır.

“Rasûlüm! Sana kıyâmet gününde dağların ne halde olacağını soruyorlar. De ki: «Rabbim onları ufalayıp savuracak. Bu Nedenle yerlerini dümdüz, bomboş bir halde bırakacak. Pek ki, orada ne bir çukur göreceksin, ne de bir tümsek!»” (Tâhâ 20/105-107) âyetlerine tarafından o dağların yeri dümdüz, engin ova haline gelecek; yeryüzünde ne iniş, ne yığın, ne yığın, ne çarpıklık görünmez olacak; etrafını yalnızca bir sis bir duman kaplamış bulunacaktır.

Sadece yerin ve dağların yok, göklerin de kıyameti kopacaktır. Burada dikkat çekici edilen kısmıyla gök çatlayıp yarılacak, şu anki mevcut düzeni bozulup çökecek, gevşeyecek, pörsüyüp sarkacaktır. “O gün gökyüzü beyaz bulutlar hâlinde yarılacak ve her taraftan melekler birbiri ardınca yeryüzüne indirilecektir” (Furkân 25/25) âyetinin sırrı ortaya çıkacak, güneş ve ay tutulacak, yıldızlar görünmez olacaktır. Hemen Şimdi “O gün biz gökyüzünü yazılmış kağıt tomarlarını dürer gibi düreceğiz” (Enbiyâ 21/104) âyetinde bahsedildiği üzere bütün gökler dürülmemiş olsa da, kasvetli, karamsar, puslu bir yüz, üzüntü veren bir bulut görüntüsü ile yarılıp etekleri sarsılacaktır. Melekler ise yarılan kısımlardan etrafa yani yarılmayan taraflara çekilecek ya da yarılan kısımdan açılan kenarlar üzerinde saf saf dizileceklerdir. Yahut yeryüzünün kenarlarına saf tutacaklardır. O gün Cenâb-ı Hakk’ın arşını ise sekiz melek yüklenmiş olacaktır. Bu, müteşâbih bir ifadedir. bütünüyle anlamamız olası değildir. “Âmennâ: inandık” der, işin hakikatini Allah’a havale ederiz.

O gün tüm halk diriltilir, ayağa kalkar, hesaba çekilmek üzere Allah’ın huzuruna arz olunurlar. Onların hiçbir ameli, en ufak bir durumu bile Allah’a dar kalmaz. “O gün tüm gizlilikler meydana serilir” (Târık 86/9) sırrı tecelli eder. Neticede Allah Teâlâ herkese yaptıklarına kadar karşılık verir:

Hâkka Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Hâkka Suresi 16. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/hakka-suresi-16-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html