Hâkka Suresi 42. ayeti ne anlatıyor? Hâkka Suresi 42. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Hâkka Suresi 42. Ayetinin Arapçası:

وَلَا بِقَوْلِ كَاهِنٍۜ قَل۪يلًا مَا تَذَكَّرُونَۜ

Hâkka Suresi 42. Ayetinin Meali (Anlamı):

O, bir kâhin sözü de değildir. Ama ne de eksik düşünüp ders alıyorsunuz?

Hâkka Suresi 42. Ayetinin Tefsiri:

Müşrikler Peygamberimiz (s.a.s.)’e şair diyorlar, Kur’an’ın da onun söylediği bir şiir olduğunu bahis ediyorlardı. Tekrar Efendimiz’e kâhin yaftasında bulunup, Kur’lahza’ı da kâhin sözü olarak değerlendiriyorlardı. Bu sebeple Cenâb-ı Hak, görebildiğimiz ve göremediğimiz şeylere ant ederek, Kur’an’ın, müşriklerin iddia ettikleri gibi şâir ve kâhin sözü yok, onun Allah kelâmı olduğunu, öyle onurlu bir elçi olan Hz. Muhammed (s.a.s.)’in onu Rabbinden vahiy yoluyla alıp insanlara ulaştırdığını haber verir. Tekvîr sûresi 19. âyette de Kur’lahza’ın, yeniden böylece onurlu bir elçi olan Cebrâil’in sözü olduğu beyân edilir. Kur’lahza’ın, Peygamberimiz’e ve Cebrâil’e izafe edilmesi, insanların Kur’an’ı Efendimiz’in ağzından duymaları, Efendimiz’in de onu Cebrâil’den duyması sebebiyledir. Yahut söz, bizatihi onlara değil, Allah’a aittir. Nitekim burada kullanılan رَسُولٌ (resul) kelimesi, aslında bu sözün onlara ait olmadığını, onların yalnızca aldıkları elçilik vazifesini yerine getirdiklerini ve bu bilgileri veren Zat tarafından vazifelendirildikleri hakikatini açıkça göstermektedir. Zaten Cenâb-ı Hakk’ın, vahiy namına kendiliğinden bir şey uydurup da Allah’a nispet etmeye kalkışması durumunda, şah damarını kesip kopararak Peygamber’i hemen helak edeceği ve kimsenin buna mani olamayacağı tehdidinde bulunması da bu gerçeği doğrulama etmektedir.

Oysa, gerçek şu fakat Allah Resûlü (s.a.s.), Kur’lahza âyetlerini Rabbinden aldığı şekilde doğrudan doğruya olarak insanlara ulaştırdı:

Hâkka Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Hâkka Suresi 42. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/hakka-suresi-42-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html