Hâkka Suresi 45. ayeti ne anlatıyor? Hâkka Suresi 45. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Hâkka Suresi 45. Ayetinin Arapçası:

لَاَخَذْنَا مِنْهُ بِالْيَم۪ينِۙ

Hâkka Suresi 45. Ayetinin Meali (Anlamı):

Kuşkusuz onu kıskıvrak yakalar,

Hâkka Suresi 45. Ayetinin Tefsiri:

Müşrikler Peygamberimiz (s.a.s.)’e şair diyorlar, Kur’lahza’ın da onun söylediği bir şiir olduğunu bahis ediyorlardı. Yine Efendimiz’e kâhin yaftasında bulunup, Kur’an’ı da kâhin sözü olarak değerlendiriyorlardı. Bu sebeple Cenâb-ı Yargı, görebildiğimiz ve göremediğimiz şeylere ant ederek, Kur’lahza’ın, müşriklerin iddia ettikleri gibi şâir ve kâhin sözü yok, onun Allah kelâmı olduğunu, pek onurlu bir elçi olan Hz. Muhammed (s.a.s.)’in onu Rabbinden vahiy yoluyla alıp insanlara ulaştırdığını haber verir. Tekvîr sûresi 19. âyette de Kur’an’ın, yine böylece onurlu bir elçi olan Cebrâil’in sözü olduğu beyân edilir. Kur’an’ın, Peygamberimiz’e ve Cebrâil’e izafe edilmesi, insanların Kur’lahza’ı Efendimiz’in ağzından duymaları, Efendimiz’in de onu Cebrâil’den duyması sebebiyledir. Yoksa laf, bizatihi onlara yok, Allah’a aittir. Nitekim burada kullanılan رَسُولٌ (resul) kelimesi, aslında bu sözün onlara ait olmadığını, onların yalnızca aldıkları elçilik vazifesini yerine getirdiklerini ve bu bilgileri veren Zat kadar vazifelendirildikleri hakikatini dobra dobra göstermektedir. Zaten Cenâb-ı Hakk’ın, vahiy namına kendiliğinden bir şey uydurup da Allah’a nispet etmeye kalkışması durumunda, şah damarını kesip kopararak Peygamber’i derhal helak edeceği ve kimsenin buna mani olamayacağı tehdidinde bulunması da bu gerçeği teyit etmektedir.

Ama, hakiki şu ama Allah Resûlü (s.a.s.), Kur’an âyetlerini Rabbinden aldığı şekilde direkt olarak olarak insanlara ulaştırdı:

Hâkka Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Hâkka Suresi 45. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/hakka-suresi-45-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html