Hâkka Suresi 47. ayeti ne anlatıyor? Hâkka Suresi 47. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Hâkka Suresi 47. Ayetinin Arapçası:

فَمَا مِنْكُمْ مِنْ اَحَدٍ عَنْهُ حَاجِز۪ينَ

Hâkka Suresi 47. Ayetinin Meali (Anlamı):

İçinizde hiç kimse de buna mâni olamazdı.

Hâkka Suresi 47. Ayetinin Tefsiri:

Müşrikler Peygamberimiz (s.a.s.)’e şair diyorlar, Kur’lahza’ın da onun söylediği bir şiir olduğunu iddia ediyorlardı. Yine Efendimiz’e kâhin yaftasında bulunup, Kur’an’ı da kâhin sözü olarak değerlendiriyorlardı. Bu sebeple Cenâb-ı Yargı, görebildiğimiz ve göremediğimiz şeylere yemin ederek, Kur’an’ın, müşriklerin bahis ettikleri gibi şâir ve kâhin sözü değil, onun Allah kelâmı olduğunu, o kadar şerefli bir elçi olan Hz. Muhammed (s.a.s.)’in onu Rabbinden vahiy aracılığıyla alıp insanlara ulaştırdığını haber verir. Tekvîr sûresi 19. âyette de Kur’lahza’ın, yine o kadar onurlu bir elçi olan Cebrâil’in sözü olduğu beyân edilir. Kur’lahza’ın, Peygamberimiz’e ve Cebrâil’e izafe edilmesi, insanların Kur’lahza’ı Efendimiz’in ağzından duymaları, Efendimiz’in de onu Cebrâil’den duyması sebebiyledir. Yahut laf, bizatihi onlara yok, Allah’a aittir. Nitekim burada kullanılan رَسُولٌ (resul) kelimesi, aslında bu sözün onlara ait olmadığını, onların yalnızca aldıkları elçilik vazifesini yerine getirdiklerini ve bu bilgileri veren Zat tarafından vazifelendirildikleri hakikatini açıkça göstermektedir. Zaten Cenâb-ı Hakk’ın, vahiy adına kendiliğinden bir şey uydurup da Allah’a nispet etmeye kalkışması durumunda, şah damarını kesip kopararak Peygamber’i anında helak edeceği ve kimsenin buna mani olamayacağı tehdidinde bulunması da bu gerçeği tasdik etmektedir.

Ama, gerçek şu ancak Allah Resûlü (s.a.s.), Kur’lahza âyetlerini Rabbinden aldığı şekilde doğrudan doğruya olarak insanlara ulaştırdı:

Hâkka Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Hâkka Suresi 47. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/hakka-suresi-47-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html