Hadid Suresi 1. ayeti ne anlatıyor? Hadid Suresi 1. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Hadid Suresi 1. Ayetinin Arapçası:

سَبَّحَ لِلّٰهِ مَا فِي السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِۚ وَهُوَ الْعَز۪يزُ الْحَك۪يمُ

Hadid Suresi 1. Ayetinin Meali (Anlamı):

Göklerde ve yerde yer alan her şey Allah’ı tesbih eder. O, kud­reti dâimâ üstün gelen, her hükmü ve işi hikmetli ve sağlam olandır.

Hadid Suresi 1. Ayetinin Tefsiri:

Tesbih; Allah Teâlâ’nın zâtını ve sıfatlarını her türlü eksik sıfatlardan pak ve uzak tutmaktır. Göklerde ve yerde canlı cansız, zeki dikkatsiz ne değin varlık varsa kendilerine has dilleriyle ve halleriyle Yüce Allah’ı tesbih ederler. Nitekim âyet-i kerîmede şöyle buyrulur:

“Yedi gök, yer ve bunlar içinde yer alan herkes Allah’ı tesbih eder. O’nu hamd ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur, ama siz onların tesbihini anlayamazsınız. hiç kuşkusuz O, cinayet vermekte hiç telaş etmeyen ve fazla bağışlayandır.” (İsrâ 17/44)

Çünkü Cenâb-ı Hakk’ın zâtı, sıfatları ve fiilleri mükemmeldir. Yaratılış ve yarattıklarının idaresiyle alakalı emirlerinin tümü, her türlü kusur, dayanıksızlık ve noksandan beridir. Bütün kâinatın mülkiyeti, hâkimiyeti ve hükümranlığı O’nun elindedir. Hakiki tek ilâh O’dur. Canlılara yaşam verip yaşatması, vakti gelince öldürmesi ve istediği her şeyi yapmaya zor yetirmesi, bu gerçeğin açık tezâhürleridir. Bunlarla birlikte O’nun ulûhiyet ve rubûbiyetini kanıtlayan dört önemli vasfı daha vardır: Evvel, Âhir, Zâhir, Bâtın.

اَلْاَوَّلُ (Evvel): Allah Teâlâ kadîmdir, ezelîdir; varlığının baş­langıcı yoktur; O, her şeyin başlangıcı ve başlatıcısıdır. Kendi kudretiyle kâinatı yoktan var etmiştir

اَلْاٰخِرُ  (Âhir): Allah Teâlâ bakî­dir, ebedîdir, varlığının sonu yoktur, O defalarca var olacaktır. O’nun dışındaki her şey sonludur ve sonunda O’na varmak üzere vardır. Âyet-i kerîmede: “O’nun zâtından diğer her şey yok olacaktır” (Kasas 28/88) buyrulur.

اَلظَّاهِرُ (Zâhir): Allah Teâlâ’nın varlığı ve varlığının delilleri, kudretinin eserleri açıktır. Kâinattaki her şey O’nun varlığını göstermektedir. O üstündür, yücedir, hikmet sahibidir.

اَلْبَاطِنُ  (Bâ­tın): O’nun zâtının mâhiyeti gizlidir, yaratılmışlar tarafından bilinemez; gözler O’nu tarafından­mez, akıllar O’nu algılama edemez, hayaller O’nu kuşatamaz. O ise tüm bakımlı­likleri bilir, her şeye nüfuz eder.

Nitekim Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.), istirahattan önce yaptığı duasında Rabbimizin bu isimlerini zikreder ve şöyle buyururdu:

“Allahım! Ey göklerin, yerin, büyük arşın Rabbi, bizim de Rabbimiz, her şeyin Rabbi! Ey Tevrat’ı, İncil’i, Furkan’ı indiren, dâneyi ve çekirdeği yarıp filizi çıkaran! Senden diğer ilâh yoktur. Her şerlinin ve perçeminden yakalamış olduğun her canlının şerrinden sana sığınırım. Sen Evvelsin; senden önce bir şey yoktur. Sen Âhirsin; senden daha sonra bir şey yoktur. Sen Zâhirsin; senin üstünde bir şey yoktur. Sen Bâtınsın; senden öte bir şey yoktur. Borcumuzu öde, bizi fakirlikten kurtarıp varlıklı eyle!” (Müslim, Zikir 17)

Önceki üç âyet-i kerîmede Cenâb-ı Hakk’ın bir takım sıfatları belirtildikten sonradan gelen âyetlerde de O’nun bir kısım fiillerine sinyâl edilir:

Hadid Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Hadid Suresi 1. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/hadid-suresi-1-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html