Hadid Suresi 7. ayeti ne anlatıyor? Hadid Suresi 7. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Hadid Suresi 7. Ayetinin Arapçası:

اٰمِنُوا بِاللّٰهِ وَرَسُولِه۪ وَاَنْفِقُوا مِمَّا جَعَلَكُمْ مُسْتَخْلَف۪ينَ ف۪يهِۜ فَالَّذ۪ينَ اٰمَنُوا مِنْكُمْ وَاَنْفَقُوا لَهُمْ اَجْرٌ كَب۪يرٌ

Hadid Suresi 7. Ayetinin Meali (Anlamı):

Allah ve Rasûlü’ne iman edin; O’nun geçici olarak yönetimini size bıraktığı servet, zihin ve istidat gibi şeylerden Allah yolunda harcayın. Sizden iman edip Allah yolunda harcayanlara büyük bir mükâfat vardır.

Hadid Suresi 7. Ayetinin Tefsiri:

Âyet-i kerîmeler, sözcük-i şehâdeti getirip müslüman olan, fakat az önce iman kalplerine tamamen sinmediği için İslâm’ın istediği Allah yolunda infak ve cihad gibi mükellefiyetleri yerine getirmekten kaçınan kimselere hitap eder. Onları gerçek mânada inanmaya ve imanlarındaki sadakatlerini uygulamak üzere de imkânlarını dinin yücelmesi için harcamaya çağırır. Bu çağrıyı yaparken de, harcanacak malın doğrusu kime ait olduğunu ve kulun ondaki yetkisinin sınırlarını şöyle belirtir:

    Tasarrufumuz aşağı bulunan mallar ve servetler, bizim kendi mülkümüz yok, Allah Teâlâ’nın sadece bize bir emanetidir. Mülkün belli başlı sahibi Allah’tır ve bizler elimizde yalnızca itimat olarak bulunan bu malı O’nun yolunda sarf etmekten kaçınıyoruz. Fakat bir vekil, malın hakiki sahibinin isteği doğrultusunda sarf etmekten kaçınamaz. Çünkü onun vazifesi, sahibinin emrini yerine getirmektir.

    Bu mallar daha önce bizim elimizde değildi ve kesintisiz elimizde de kalmayacaktır. Dolayısıyla bu mülk nasıl bizden önce başkalarının elinde bulunduysa, gelecekte de başkalarının elinde olacaktır.

Yûnus Emre (r.h.)’in dediği gibi:

Mülk sahibi mülk sahibi hani bunun birincil sahibi

Mülk da yalan mal de yalan var biraz da sen oyalan!

O halde kulların vazifesi, bu geçici vekâletleri sırasında kendilerine tevdi edilen malı Allah yolunda sarf ederek âhiretteki ölümsüz mükâfatı almaya hak kazanabilmektir.

Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurur:

“Sizi çokluk mahvetti. İnsanoğlu «malım, malım» der durur. Halbuki yiyip tükettiğinden veya giyip eskittiğinden yahut sadaka verdiğinden başka senin malın mı var.” (Müslim, Zühd 3,4; Tirmizî, Zühd 31).

Bu sebepledir oysa Efendimiz (s.a.s.), birgün koyun kesmiş ve etinin fakir fukarâya dağıtılmasını istemişti. Bir ara âilesine:

“– Ondan geriye ne kaldı?” diye sordu. Âişe (r.a.):

“– Yalnızca bir kürek kemiği kaldı” dedi. Buna mukâbil Resûl-i Ekrem Efendimiz Allah için îsârda bulunmanın zirvesini gösteren:

“– Desene bir kürek kemiği hâriç, hepsi bizim oldu!” (Tirmizî, Kıyâmet 33) biçiminde ibretli bir yanıt vermişti.

giderken gelen âyetlerde Allah Teâlâ’ya imanın gerekliliği vurgulanır. Kulu buna yönlendiren sebepler hatırlatılır:

Hadid Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Hadid Suresi 7. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/hadid-suresi-7-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html