Hadid Suresi 8. ayeti ne anlatıyor? Hadid Suresi 8. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Hadid Suresi 8. Ayetinin Arapçası:

وَمَا لَكُمْ لَا تُؤْمِنُونَ بِاللّٰهِۚ وَالرَّسُولُ يَدْعُوكُمْ لِتُؤْمِنُوا بِرَبِّكُمْ وَقَدْ اَخَذَ م۪يثَاقَكُمْ اِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِن۪ينَ

Hadid Suresi 8. Ayetinin Meali (Anlamı):

Peygamber sizi Rabbinize inanmaya çağırdığı halde size ne oluyor ki Allah’a iman etmiyor, imanın gerektirdiği itaat ve davranışta bulunmuyorsunuz? Dahası Allah, sizden bu hususta belli laf de almıştı. Eğer gerçekte güvenmek istiyorsanız sözünüzü tutun!

Hadid Suresi 8. Ayetinin Tefsiri:

Buna kadar;

  Her türlü ahlâk, hal ve davranışlarıyla misal ve güvenilir bir insan olan Peygamber (s.a.s.) onları Allah’a imana gösteri etmektedir. Banal bir insan olsa olur ya sözüne emanet edilmeyebilir. Lakin o birey, sözüne asalet edilecek en doğru insandır; Allah’ın elçisidir.

  Allah Teâlâ kullardan Elest bezminde kulluk sözü almış, fıtratlarına Allah’a inanma duygusunu yerleştirmiş, insana aklını kullanıp doğruyu bulgu imkânı vermiş, bütün kâinatı da varlığını ve birliğini bildiren açık delillerle doldurmuştur. Keza Resûlullah (s.a.s.) de kendine inanan insanlardan Allah yolunda infak ve cihad için bey’at almıştır. Hudeybiye’de ağaç aşağı aldığı bey’beygir buna misaldir.

  Kullarına aleyhinde sonsuz şefkat ve acınacak şey sahibi olan Rabbimiz, onları küfür, şirk ve günahların karanlıklarından kurtarıp iman, hidâyet ve sâlih amel aydınlığına içeri almamak için de seçkin kulu Hz. Muhammed (s.a.s.)’e doğru yolu açıklayıcı, hakkı bâtıldan ayırıcı ayetler indirmiştir.

Cenâb-ı Hakk’ın bu büyük lutuflarına “inkâr ve nankörlük”le karşılıklı olma etmek, hiç kuşkusuz yerinde ve içten bir tavır olamaz. Aksine kulun bu büyük nimetlere nasıl şükredeceğinin korkusu, endişesi ve gayreti içinde olması beklenir. Yapılacak şükrün başında ise Allah yolunda infak ve cihad kazanç:

Hadid Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Hadid Suresi 8. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/hadid-suresi-8-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html