Haşr Suresi 10. ayeti ne anlatıyor? Haşr Suresi 10. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Haşr Suresi 10. Ayetinin Arapçası:

وَالَّذ۪ينَ جَٓاؤُ۫ مِنْ بَعْدِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِاِخْوَانِنَا الَّذ۪ينَ سَبَقُونَا بِالْا۪يمَانِ وَلَا تَجْعَلْ ف۪ي قُلُوبِنَا غِلًّا لِلَّذ۪ينَ اٰمَنُوا رَبَّنَٓا اِنَّكَ رَؤُ۫فٌ رَح۪يمٌ۟

Haşr Suresi 10. Ayetinin Meali (Anlamı):

Muhâcir ve ensârdan sonra Medine’ye gelen ve onların izini tâkip eden kimselerin de o mallarda hakkı vardır. Onlar şöyle dua ederler: “Rabbimiz bizi ve bizden önce geçmiş olan mü’min kar­deşlerimizi bağışla! Kalplerimizde iman edenlere karşısında hiçbir kin ve fena duygu bırakma! Rabbimiz! Şüphesiz sen çok şefkatlisin, fazla merhametlisin!”

Haşr Suresi 10. Ayetinin Tefsiri:

Âyette bahsedilen kimseler, ilk kez muhâcir ve Ensâr’dan daha sonra Medine’ye gelen, orada yerleşen ve onların örnek izlerini takip eden müslümanlar, sonradan da kıyamete kadar gelecek tüm mü’minlerdir. Bunlar, ilk önce mühâcir, ensâr ve diğer sahâbe-i kirâm elde etmek üzere kendilerinden önce gelip geçen tüm mü’minler için dua ederler. Onların bağışlanmasını isterler. Onları incitecek sözlerden kaçınırlar. Gönüllerinde onlara karşısında en ufak bir kinin, kötü duygu ve düşüncenin bulunmaması için Allah’a yalvarırlar.

Bu âyet-i kerîme bize de, bizden sonradan gelecek mü’minlere de, âhirete göçmüş mü’min kardeşlerimizle alakalı yapmamız gereken vazifelere uyarı çekmektedir. Onları unutmamak, dualarımızı yetkisiz etmemek, hayırla anımsamak, onların bağışlanmasına yarayacak, ruhlarını şâd edecek her türlü dua, istiğfar, hayır ve hasenâta sürdürmek bu vazifelerin başında gelmektedir. (bk. Necm 53/38-41)

Münafıkların yaptıkları hâinlikler ve çevirdikleri dar planlara gelince:

Haşr Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Haşr Suresi 10. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/hasr-suresi-10-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html