Haşr Suresi 15. ayeti ne anlatıyor? Haşr Suresi 15. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Haşr Suresi 15. Ayetinin Arapçası:

كَمَثَلِ الَّذ۪ينَ مِنْ قَبْلِهِمْ قَر۪يبًا ذَاقُوا وَبَالَ اَمْرِهِمْۚ وَلَهُمْ عَذَابٌ اَل۪يمٌۚ

Haşr Suresi 15. Ayetinin Meali (Anlamı):

Yahudilerin hâli, kendilerinden az bir zaman önce, yaptık­larının cezasını tatmış olanların durumu gibidir. Âhirette ise onları pek acı bir azap beklemektedir.

Haşr Suresi 15. Ayetinin Tefsiri:

Burada iki benzetme yapılır. Birincisinde yahudi kabilesi Nadîr oğullarının durumu anlatılır. Onların başına, Peygamberimiz (s.a.s.) ile olan anlaşmalarını bozmaları nedeniyle kendilerinden kısa süre önce sürgün edilen Kaynuka oğullarının başına gelen belâ gelmiştir. Yoksa Bedir savaşında müşriklerin başına gelen musibetin bir sanki gelmiştir. Şurası muhakkak ancak, bu cezalar dünyadaki ile sınırlı kalmayacak, onların hepsi âhirette de can yakıcı cehennem azabına uğrayacaklardır.

İkincisinde ise münafıklarla yahudilerin durumu, şeytanla insanın durumuna benzetilerek izah edilir: Şeytan önce insanı küfre sevk eder. Ona Allah’a karşı inkârı ve nankörlüğü emreder. Sonuç Olarak bunu başarır ve onun içten yoldan çıkmasını sağlar. Ama sonunda meslek ciddiye binip ilâhî azap kesinleşince, zeytin yağının su üzerine çıkması gibi şeytan suçun altından sıyrılmaya çalışır. Küfrüne sebep olduğu o insana yardımda bulunmadığı gibi, hatta onunla hiçbir ilgisinin olmadığını söyler. Fakat sonuç olarak şeytan da, saptırdığı insan da cehennemi boylar. Benzer şekilde münafıklar da yahudileri kandırdılar, Resûlullah (s.a.s.)’e karşı savaşa teşvik ettiler, böyle yaparlarsa her türlü desteği vereceklerini söylediler. Fakat meslek ciddiye binince hiçbir sözlerini yerine getirmediler. Sonuç Olarak Allah Resûlü (s.a.s.)’e düşmanlıkta birleşen münafıklar da yahudiler de biçare oldular. Hem dünyalarını hem de âhiretlerini berbat ettiler. Zulüm ve haksızlıkların cezası dahası ne olabilir ama?

Öyleyse:

Haşr Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Haşr Suresi 15. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/hasr-suresi-15-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html