Haşr Suresi 16. ayeti ne anlatıyor? Haşr Suresi 16. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Haşr Suresi 16. Ayetinin Arapçası:

كَمَثَلِ الشَّيْطَانِ اِذْ قَالَ لِلْاِنْسَانِ اكْفُرْۚ فَلَمَّا كَفَرَ قَالَ اِنّ۪ي بَر۪ٓيءٌ مِنْكَ اِنّ۪ٓي اَخَافُ اللّٰهَ رَبَّ الْعَالَم۪ينَ

Haşr Suresi 16. Ayetinin Meali (Anlamı):

Münafıkların hâli ise tıpkı şeytanın durumu gibidir. Çünkü şeytan önce insana: “İnkâr et!” diye telkinde bulunur. İnsan inkâr edince de: “Ben senden uzağım, seninle bir alakam olamaz. Çünkü ben Âlemlerin Rabbi Allah’tan korkarım!” der ve sıvışır.

Haşr Suresi 16. Ayetinin Tefsiri:

Burada iki benzetme yapılır. Birincisinde yahudi kabilesi Nadîr oğullarının durumu anlatılır. Onların başına, Peygamberimiz (s.a.s.) ile olan anlaşmalarını bozmaları sebebiyle kendilerinden kısa vakit önce sürgün edilen Kaynuka oğullarının başına gelen belâ gelmiştir. Yahut Bedir savaşında müşriklerin başına gelen musibetin bir sanki gelmiştir. Şurası belirli oysa, bu cezalar dünyadaki ile sınırlı kalmayacak, onların hepsi âhirette de can yakıcı cehennem azabına uğrayacaklardır.

İkincisinde ise münafıklarla yahudilerin durumu, şeytanla insanın durumuna benzetilerek izah edilir: Iblis önce insanı küfre sevk eder. Ona Allah’a aleyhinde inkârı ve nankörlüğü emreder. Sonuç Olarak bunu başarır ve onun dürüst yoldan çıkmasını sağlar. Lakin sonunda iş ciddiye binip ilâhî azap kesinleşince, zeytin yağının su üzerine çıkması gibi iblis suçun altından sıyrılmaya çalışır. Küfrüne sebep olduğu o insana yardımda bulunmadığı gibi, hatta onunla hiçbir ilgisinin olmadığını söyler. Fakat sonuç olarak şeytan da, saptırdığı insan da cehennemi boylar. Aynı şekilde münafıklar da yahudileri kandırdılar, Resûlullah (s.a.s.)’e aleyhinde savaşa teşvik ettiler, böyle yaparlarsa her türlü desteği vereceklerini söylediler. Lakin meslek ciddiye binince hiçbir sözlerini yerine getirmediler. Sonuç Olarak Allah Resûlü (s.a.s.)’e düşmanlıkta birleşen münafıklar da yahudiler de biçare oldular. Keza dünyalarını keza de âhiretlerini berbat ettiler. Gaddarlık ve haksızlıkların cezası dahası ne olabilir fakat?

Öyleyse:

Haşr Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Haşr Suresi 16. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/hasr-suresi-16-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html