Haşr Suresi 19. ayeti ne anlatıyor? Haşr Suresi 19. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Haşr Suresi 19. Ayetinin Arapçası:

وَلَا تَكُونُوا كَالَّذ۪ينَ نَسُوا اللّٰهَ فَاَنْسٰيهُمْ اَنْفُسَهُمْۜ اُو۬لٰٓئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

Haşr Suresi 19. Ayetinin Meali (Anlamı):

Allah’ı unutup da bu yüzden Allah’ın da kendilerine kendilerini unutturduğu, dolayısıyla menfaat ve zararını bilmeyen kimseler gibi olmayın. Onlar, büsbütün yoldan çıkmışların tâ kendileridir.

Haşr Suresi 19. Ayetinin Tefsiri:

Cenâb-ı Hakk’ın, Allah’ı unutanlara, kendilerine kendilerini unutturması şöyle izah edilebilir:

Allah Teâlâ’yı uyanık bir kalple zikretmek, kişiye dünya ve âhiretin mâhiyetini anlamayı, dünyaya neden gönderildiğini, kendisine bu kısa ömrün ve bunca nimetlerin niçin verildiğini ve sorumluluğunun ne olduğunu hatırlatır. Ona derin ve etkili bir kulluk şuuru aşılar. Buna mukâbil Allah Teâlâ’yı unutmak ise, insanı ulvî âlemlerden kopararak tüm himmetiyle dünyaya sarılmasına sebep olur. Dünya muhabbeti onu, şanslı işlerden uzaklaştırarak günahların çukuruna yuvarlar. Pek fakat büsbütün yoldan çıkar. Gaflet ile dünya peşinden koşmak, âhiret için hiçbir hazırlık yapmamak, nefsi ibâdet ve takvâ ile temizlemeye çalışmamak, diğer taraftan günahların pençesinde debelenmek insanın kendi canını unutması anlamına kazanç. Bu Nedenle Allah’ı unutana, Allah da kendi öz canını, yani dünya ve âhirette belli başlı menfaatine olan şeyleri yapmasını unutturmuş olur. Zira insanın hakiki mânada kendi canını düşünmesi, onu temizlemeyi, nezaket ve tezkiye etmeyi gerektirir. Canı yani nefsi temizlemek de Allah’ı zikretmekle olur. Allah’ın zikri olmadan nefsin tezkiyesi olası değildir. O halde Allah’ı unutan, kendi canını da unutmuş ve dikkatsizlik etmiş olur. Canı ihmal etmenin sonucu da onu âhiret azabına mahkûm etmektir. Şüphesiz kulluk vazifelerini dikkatsizlik edip canlarını ateşe atanlarla, onu kurtarıp cennet bahçelerine ulaştıranlar bir olmaz. Hakiki kurtuluş ve başarıya erenler, hiç kuşkusuz Allah’ı unutmayan, zikrullâh ikliminde bir hayat yaşamış, Allah’ı itaat ve ibâdetle zikrederek nefislerini temizleyen cennetliklerdir. (bk. Ateş, Ulu Kur’ân’ın Çağdaş Tefsiri, IX, 360-361)

Cenâb-ı Adalet şöyle buyurur:

“Her lezzetli ölümü tadacaktır. Yaptıklarınızın karşılığı fakat kıyamet günü tastamam verilecektir. Kim cehennemden uzaklaştırılıp cennete konulursa, gerçekten o kurtuluşa ermiştir. İyi bilin oysa, bu dünya hayatı, aldatıcı bir faydadan diğer bir şey değildir.” (Âl-i İmran 3/185)

Şu Anda insanların Kur’lahza’ın hakikatini, azametini, üslûbunun tesirini, beyân ettiği kulluk mesuliyetinin zorlama ve ağırlığını anlamaları için bir misal verilmek üzere şöyle buyruluyor:

Haşr Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Haşr Suresi 19. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/hasr-suresi-19-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html