Haşr Suresi 20. ayeti ne anlatıyor? Haşr Suresi 20. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Haşr Suresi 20. Ayetinin Arapçası:

لَا يَسْتَو۪ٓي اَصْحَابُ النَّارِ وَاَصْحَابُ الْجَنَّةِۜ اَصْحَابُ الْجَنَّةِ هُمُ الْفَٓائِزُونَ

Haşr Suresi 20. Ayetinin Meali (Anlamı):

Cehennemliklerle cennetlikler muhakkak bir olamaz. Cennetlikler, işte onlar, fiilen kurtuluşa erenlerdir.

Haşr Suresi 20. Ayetinin Tefsiri:

Cenâb-ı Hakk’ın, Allah’ı unutanlara, kendilerine kendilerini unutturması şöyle izah edilebilir:

Allah Teâlâ’yı kurnaz bir kalple zikretmek, kişiye dünya ve âhiretin mâhiyetini anlamayı, dünyaya niçin gönderildiğini, kendisine bu kısa ömrün ve bunca nimetlerin neden verildiğini ve sorumluluğunun ne olduğunu hatırlatır. Ona derin ve etkin bir kulluk şuuru aşılar. Buna mukâbil Allah Teâlâ’yı hatırlamamak ise, insanı ulvî âlemlerden kopararak tüm himmetiyle dünyaya sarılmasına sebep olur. Dünya muhabbeti onu, uğurlu işlerden uzaklaştırarak günahların çukuruna yuvarlar. Pek oysa tamamen yoldan çıkar. Gaflet ile dünya peşinden koşmak, âhiret için hiçbir hazırlık yapmamak, nefsi ibâdet ve takvâ ile temizlemeye aylaklık etmek, diğer taraftan günahların pençesinde debelenmek insanın kendi canını unutması anlamına kazanç. Bu Nedenle Allah’ı unutana, Allah da kendi öz canını, yani dünya ve âhirette belli başlı menfaatine olan şeyleri yapmasını unutturmuş olur. Zira insanın gerçek mânada kendi canını düşünmesi, onu temizlemeyi, nezaket ve tezkiye etmeyi gerektirir. Canı yani nefsi arındırmak de Allah’ı zikretmekle olur. Allah’ın zikri olmadan nefsin tezkiyesi muhtemel değildir. O halde Allah’ı unutan, kendi canını da unutmuş ve ihmalkârlık etmiş olur. Canı dikkatsizlik etmenin sonucu da onu âhiret azabına mahkûm etmektir. Kuşkusuz kulluk vazifelerini dikkatsizlik edip canlarını ateşe atanlarla, onu kurtarıp cennet bahçelerine ulaştıranlar bir olmaz. Gerçek kurtuluş ve başarıya erenler, şüphesiz ki Allah’ı unutmayan, zikrullâh ikliminde bir hayat yaşayan, Allah’ı itaat ve ibâdetle zikrederek nefislerini temizleyen cennetliklerdir. (bk. Alev, Ulu Kur’ân’ın Çağdaş Tefsiri, IX, 360-361)

Cenâb-ı Adalet şöyle buyurur:

“Her nefis ölümü tadacaktır. Yaptıklarınızın karşılığı ama kıyamet günü tastamam verilecektir. Kim cehennemden uzaklaştırılıp cennete konulursa, aslında o kurtuluşa ermiştir. İyi bilin ki, bu dünya hayatı, yanıltıcı bir faydadan başka bir şey değildir.” (Âl-i İmran 3/185)

Şu Anda insanların Kur’an’ın hakikatini, azametini, üslûbunun tesirini, beyân ettiği kulluk mesuliyetinin güç ve ağırlığını anlamaları için bir misal verilmek üzere şöyle buyruluyor:

Haşr Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Haşr Suresi 20. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/hasr-suresi-20-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html