Peygamber Efendimizin Avrupa’da fethedileceğini müjdelediği şehirler hangileridir? İstanbul’un fethi ile ilgili hadis sahih mi? Peygamber Efendimizin İstanbul’un fethi ile ilgili az aşina hadisleri.

Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz: “Ümmetimden Kayser’in şehrine ilk gazâ eden ordu, mağfirete nâil olmuştur, onların günahları affedilir” buyurmuşlardı. (Buhârî, Cihâd, 93)

Oraya sefere giden ilk ordu hicrî 52 senesinde yola çıkmıştı. Orduda Ebû Eyyûb el-Ensârî -radıyallahu anh- da vardı. Ölüm ederse Kostantıniyye şehrinin kapısının yanında defnedilmeyi vasiyet etti. Kabrini düzleyip hiçbir iz bırakmamalarını istedi.

İSTANBUL’UN FETHİ HADİSİ

Bişr bin Sühaym -radıyallahu anh- şöyle anlatır:

Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimizin şöyle buyurduklarını işittim:

“İstanbul muhakkak fetholunacaktır; onu fetheden kumandan ne hoş kumandan, onu fetheden asker ne güzel askerdir!”

Bu hadisi söylenti eden sahâbînin oğlu Abdullah bin Bişr der oysa: Bir gün Emevî valisi Mesleme bin Abdülmelik (v. 121/739 ?) beni çağırdı ve bu hadisi sordu. Ben de ona bu hadisi naklettim. Bunun üzerine Mesleme hemencecik Kostantıniyye üstüne gazâya çıktı. (Ahmed bin Hanbel, Müsned, IV, 335; Buhârî, et-Târîhu’l-kebîr, II, 81/1760; Hâkim, el-Müstedrek, IV, 468/8300; Heysemî, Mecmau’z-zevâid, VI, 218)

PEYGAMBER EFENDİMİZİN FETHEDİLECEĞİNİ MÜJDELEDİĞİ İKİ ŞEHİR

Ebû Kabîl (r.a) şöyle anlatıyor:

Abdullâh bin Amr bin Âs’ın -radıyallahu anh- yanına idik. Kendisine Kostantiniyye ve Rûmiyye’den (Roma’dan) hangisinin önce fethedileceği soruldu. Abdullah -radıyallahu anh- halkaları olan eski bir sandık getirtti. İçinden bir yazı çıkardı ve şöyle dedi:

Resûlullâh’ın -sallallahu aleyhi ve sellem- çevresinde toplanmış mübârek hadislerini yazdığımız bir esnâda ona:

“–Hangi kent önce fethedilecek, Kostantiniyye mi yoksa Rûmiyye mi?” diye soruldu. Allâh Resûlü -sallallahu aleyhi ve sellem-:

“–Hiraklin şehri (yani Kostantiniyye) önce fethedilecek!” buyurdular. (Ahmed bin Hanbel, Müsned, II, 176; Dârimî, Mukaddime, 43/492; İbn-i Ebî, Şeybe, Musannef, IV, 219; Hâkim, el-Müstedrek, IV, 468/8301; IV, 553/8550; IV, 598/8662; Heysemî, Mecmau’z-zevâid, VI, 219)

“…Cenâb-ı Hak onlara, tesbih ve tekbirlerle Kostantîniyye ve Rûmiyye’nin fethini müyesser kılacak…” (Hâkim, el-Müstedrek, IV, 530/8488; Heysemî, Mecmau’z-zevâid, VI, 219)

HENDEK’TE MÜMİNLERE VERİLEN MÜJDELER

Hendek kazılırken ashâb-ı kirâm, Resûlullâh’a -sallâllâhu aleyhi ve sellem- koskocoman ve sert bir kayaya rastlayıp onu kıramadıklarını bildirdiler. Âlemlerin Efendisi, sivri balyozu ellerine alarak besmeleyle o kayaya üç defâ vurdu. Onu ince kum gibi dağıttı.( Buhârî, Meğâzî, 29.) Ayrıca her vuruşta mü’minlere büyük müjdeler verdi. Birinci vuruşta Şam’ın (Bizans), ikincisinde Îran’ın, üçüncü vuruşta da Yemen’in anahtarlarının kendisine verildiğini, bu memleketlerin saraylarını bulunduğu yerden gördüğünü ifâde etti. Buraların i’lâ-yı ke­limetullâh ile şerefleneceğini müjdeleyerek, gelecek zaferle­rin heyecânıyla, mü’min gönüllere ümit aşıladı.(Ahmed, IV, 303; İbn-i Sa’d, Tabakât, IV, 83, 84.) Hakkın, yakın bir gelecekte bâtılı mutlakâ imhâ edeceğini müjdeleyip, olmaz farzedilen o kadar çok işin olur hâlinde teselsül edeceği cihanşümûl bir hidâyet haritası çizdi.

Varlık Nûru -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz, Kisrâ’nın Medâin’deki beyaz köşkünü târif edince, Selmân-ı Fârisî -radıyallâhu anh-:

“–Içten buyurdun! Sen’i adalet dîn ve kitâb ile gönderen Allâh’a yemin ederim oysa, o tıpkı târif ettiğin gibidir! Sen’in Rasûlullâh olduğuna (yeniden) şehâdet ederim!” dedi.

Allâh Resûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:

“–Ey Selmân! Bu fetihleri Allâh benden sonradan size nasîb edecektir! Şam kesin fetholunacaktır! Herakliyus ülkesinin en uzakta yerine dek kaçacaktır! Siz bütün Şam’a hâkim olacaksınız! Hiç kimse size aleyhinde koyamayacaktır. Yemen belirlenmiş fetholunacaktır! Ondan sonradan Kisrâ öldürülecektir!” buyurdu.

Nitekim Selmân -radıyallâhu anh-:

“–Ben tüm bunların vukû bulduğunu gördüm!” demiştir. (Vâkıdî, el-Meğâzî, II, 450)

Buralar birer birer fetholundukça Ebû Hüreyre -radıyallâhu anh- da:

“–Bu fetihleriniz sizin için birer başlangıçtır! Ebû Hüreyre’nin varlığı kudret elinde yer alan Allâh’a ant ederim ama, fethettiğiniz ve kıyâmete dek fethedeceğiniz bütün şehirlerin anahtarlarını Allâh Teâlâ, Muhammed -aleyhissalâtü vesselâm-’a önceden vermiştir!” derdi. (İbn-i Hişâm, Sîret, III, 235)

ENDÜLÜS SEFERİ NIÇIN YAPILDI?

Hz. Osman, komutanlarına hiç vakit kaybetmeden Cebel-i Târık’ı geçerek Endülüs’e girmeleri emrini vermişti. Bu dikte, İstanbul’un batı yönünden sıkıştırılarak fethin kolaylaştırılması düşüncesinden kaynaklanıyordu. Bu sebeple o, Endülüs seferine katılanlara şu mektubu yazmıştı:

“İstanbul ama Endülüs kadar fethedilebilir. Eğer orayı fethederseniz, âhir zamanda İstanbul’u fethedenlerin ecrine siz de iki taraflı olursunuz. Ve’s-selâm.” (İbn Kesîr, el-Bidâye, VII, 144; İbnü’l-Esîr, el-Kâmil, III, 93; Ahmed Cevdet Paşa, Kısas-ı Enbiyâ ve Tevârih-i Hulefâ, İstanbul 1396/1976, I, 438)

Bu Nedenle Hz. Osman zamanında, Kuzey Afrika’daki fetihler işlenmiş, İslâm’ın karşısındaki en büyük şiddet olan Bizans’ın batıdan sıkıştırılması planları tatbîkâta konulmuştur.

KİM BU VAKTE ERİŞİRSE...

Resûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyurur:

“Sizler destek görüp düşmanlarınıza gâlip gelecek, ganimetler elde edecek ve birçok beldeler fethedeceksiniz. Sizden kim bu vakte erişirse, Allah’tan korksun, mârufu emredip münkerden nehyetsin. Kim bile bile benim adıma yalan uydurursa Cehennem’deki yerine hazırlansın.” (Tirmizî, Fiten, 70/2257; Ahmed, I, 401, 436)

 

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/istanbulun-fethi-ile-ilgili-hadisler.html