Osman Nuri Topbaş Hocaefendi, fakir sahabilerden Ulbe bin Zeyd’in (r.a.) kendisine herhangi bir adaletsizlik yapan bütün müminlere hakkını tasadduk ederek, helal ederek kazandığı ecri anlatıyor.

“MALIM, BEDENİM VE HAYSİYETİM KONUSUNDA BANA HERHANGİ BİR HAKSIZLIK YAPAN TÜM MÜ’MİNLERE HAKKIMI TASADDUK EDİYOR, HELÂL EDİYORUM”

Âlemlerin Efendisi’nden sehâvet terbiyesi bölge ashâb-ı kirâm, Cenâb-ı Hakk’ın emri olan infâk ve sadaka husûsunda canını dişine takmış ve göz yaşartıcı manzaralar sergilemiştir. Peygamber Efendimiz sallallâhu aleyhi ve sellem Müslümanları Tebük seferine çıkacak orduya destek etmeye çağırdığı gün, fakir Müslümanlardan Ulbe bin Zeyd radıyallâhu anh gecenin bir kısmı geçince kalktı namaz kıldı ve şöyle yalvardı:

“Ey Allâhım! Sen cihâda çıkmayı emr ve özendirme ettin. Hâlbuki beni, üzerine binip Resûlün’le birlikte cihâda çıkabileceğim bir hayvana sâhip kılmadın! Resûlün’ün elinde de beni üstüne bindirecek bir hayvan bulundurmadın! Ben de malım, bedenim ve haysiyetim konusunda bana herhangi bir adaletsizlik yapan bütün mü’minlere hakkımı tasadduk ediyor, helâl ediyorum.”

Sabahtan olunca Resûlullâh’ın sallallâhu aleyhi ve sellem yanında gelip:

“– Yâ Resûlallâh! Elimde sadaka olarak verebileceğim bir şey değil. Ben de bana dil uzatıp gıybet edenlere hakkımı tasadduk ediyorum! Beni üzen ya da bana kötü söyleyen, ya da benimle alay edenlere hakkım helâl olsun!” dedi. Sevgili Peygamberimiz sallallâhu aleyhi ve sellem aşk, muhabbet ve sehâvetle batmış olduğu dek bağışlama ve merhametle de yüklü olan bu sözler karşısında sâdece:

“– Allâh sadakanı kabul etsin!” buyurdu ve başka bir şey söylemedi. Ertesi gün bir münâdî:

“– Dün gece tasaddukta bulunan kişi nerededir?” diyerek seslendi. Kimse çıkmadı. Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem de:

“– Şu gece tasaddukta bulunmuş olan kişi nerededir?” diye sordu. Hiç kimse ayağa kalkmadı. Allâh Resûlü tekrâr:

“– O sadaka veren kimse nerede ise ayağa kalksın?” buyurdu. Ulbe radıyallâhu anh ayağa kalktı. Resûl-i Ekrem sallallâhu aleyhi ve sellem Efendimiz ona:

“– Ben senin sadakanı kabul ettim. Seni müjdelerim! Muhammed’in varlığı kudret elinde yer alan Allâh’a ant ederim ki sen sadakası kabul olunanların divânına yazıldın.” buyurdu. (Bkz. İbn-i Hacer, el-İsâbe, II, 500; İbn-i Kesîr, es-Sîre, IV, 9; Vâkıdî, III, 994)

EN FAZİLETLİ SADAKA HANGİSİDİR?

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/haysiyetini-sadaka-veren-sahabi.html